UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Nie, najmniej zarabiający stracą, bo zostaną zwolnieni. Podniesienie pensji powoduje wyższe koszty, co powoduje wyższe ceny, co powoduje nieopłacalność produkcji i inwestycji w Polsce, co spowoduje masowe zwolnienia. I proszę zacząć wreszcie podawać zarobki netto, bo ja nie dostaję prawie 5 tyś. na rękę, ale nieco ponad 3 tyś.
  • najniższa krajowa to 3510 zł netto w 2025... szaleństwo i bogactwo w jednym
  • Najbardziej mnie to śmieszy jak ci wszyscy eksperci ale też zwykli Polacy co zarabiają po 8tysiecy krzyczą że podniesienie minimalnej zarznie firmy. To co te firmy płaca minimalna ludziom ? Wielkie korporacje czy też prywatne biznesy wszystkim minimalna płaca że raptem mają zbankrutować ? Zresztą co to byłyby za firmy wydmuszki że nie stać ich zapłacić minimalnej ? To ja dziękuję za takie firmy. Albo jakoś zwykły Polak zarabia 8 tysięcy i krzyczy że minimalna spowoduje upadek firm. Tak się martwi to niech zrezygnuje z tych 8 tysięcy i proszę bardzo zarabiaj minimalna która jest wegetacja. Nie wiem jak można się utrzymać za 3500 przy tych kosztach życia to jest dla mnie jakaś abstrakcja, nie da się. To nawet na wegetację nie starczy. Firmy to zabijaja koszty energii i chore podatki a nie śmieszna minimalną krajową.
  • To minimum, które dostaję na rękę to jest tylko część kosztów, które musi ponieść pracodawca. Żebym zarobił te 3500 zł, to szef musi dać 7 tyś zł. Pomnóż to teraz przez 100 pracowników - firma płaci 700 tyś zł. za same wynagrodzenia dla najmniej zarabiających, a są przecież jeszcze wyższe stanowiska! Dla średniej firemki zatrudniającej 150 pracowników jest to około miliona złotych miesięcznie. A gdzie jeszcze zamówienia materiałów do produkcji, prąd, woda, gaz, Internet, podatki? Ceny energii to część układanki. Podniesienie kosztów pracowników powoduje automatycznie, że firmy nie stać na opłacenie rachunków za energię. Żeby sobie odbić i coś zarobić, firma musi podnieść ceny produktów. Podwyższenie cen powoduje wycofywanie się klientów. Przecież to jest proste do zrozumienia, dasz radę! Bankructwo nie odbywa się raptem. W przypadku naszej firmy klienci wykruszali się stopniowo. Są umowy, które trzeba dotrzymać.
  • Proszę Cię. Co roku ta sama śpiewka i argumenty.5,10 i 20 lat temu to samo byś napisał. Podnieśli minimalna z 1000 na 1200 płacz. Podnieśli z 1500 na 1700 i też to samo byś przytoczył co teraz. Czy przez te 10 lat pozawijały się firmy ? No nie. Ile osób w takiej 150 osobowej firmie zarabia minimalną krajową żeby jej podniesienie mialo ja zabić ? Raczej jest tam dużo specjalistów którzy zarabiają wiele więcej. Problemem są z czym się zgodzę są koszty energii i innych podatków w tym to co napisałeś że pracodawca musi zapłacić prawie drugie tyle do państwa z pensji i to jest właśnie problem niezależnie od tego czy ktoś zarabia minimalną czy 6 czy 10 tysięcy. Do tego skarbówka różne inne przepisy, musi być alfa i omega w tym wszystkim. Zamiast w spokoju zająć się firma to martwić się musi głupimi przepisami czy czasem nie łamie prawa.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    4
    3
    wichura(2025-01-02)
  • @wichura - Firmy się nie pozawijały? Jak to nie?! Mnóstwo firm się pozawijało, nawet w naszym mieście. Dalej nawet nie czytam, bo już po pierwszym zdaniu widzę, że ty jesteś jakieś delulu. Którego polityka dzieckiem jesteś?
  • No i ile tych firm się zwinęło na przestrzeni lat ? Ile się otworzyło nowych ? Jedne się zwijają co nie potrafią zarządzać a inne wchodzą na rynek normalna sprawa. Widzę że jesteś jednym z tych Januszy co by chciało płacić wszystkim minimalna i "trzymam firmę żebyście pracowali, dokładam do interesu". Proszę Cię. Też kończę ta dyskusje z Januszem. Przytoczę Ci tylko wypowiedź z polskiego instytutu ekonomicznego, poczytaj sobie pierw statystyki a nie gadasz farmazony jak to jest źle. "Rejestr REGON wskazał na małą aktywność w sierpniu. W trakcie miesiąca zostało zarejestrowane 28,4 tys. podmiotów tj. o 11 proc. mniej niż rok temu. Mocno zmalała jednak liczba zamykanych działalności (14 tys. ), która była o 7 proc. niższa niż w 2023 r. W efekcie łączna liczba firm w rejestrze dalej jest o około 3 proc. wyższa względem ubiegłego roku - wyliczył Rybacki. "
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    2
    wichura(2025-01-02)
Reklama