
Trzykondygnacyjny budynek, inspirowany architekturą przedwojenną, łączący tradycję i nowoczesność stanie na Wyspie Spichrzów. W nim Grupa Żywiec S.A. otworzy Specjal Pub. Klienci będą mogli liczyć na bogatą ofertę piwną, niewykluczone, że w menu znajdzie się także trunek sygnowany EB. Otwarcie Specjal Pubu planowane jest na jesień 2013 r. Zobacz projekt.
- 23 sierpnia 2010 r. na spotkaniu z poprzednim prezydentem Henrykiem Słoniną, w obecności członków Zarządu, zdecydowaliśmy jako Grupa Żywiec, że w tym miejscu wybudujemy Specjal Pub – mówi Roman Korzeniowski, dyrektor Browaru w Elblągu. - Będzie to obiekt wybudowany w oparciu o stare zdjęcia, chcemy by łączył elementy miejskie i nawiązujące do historii browarnictwa w Elblągu.
Nie od razu zdecydowano, że pub browaru stanie na Wyspie Spichrzów (po drugiej stronie kładki, która jest obecnie w budowie).
- Mieliśmy wiele propozycji lokalizacji m.in. teren Giełdy Elbląskiej, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na Wyspę Spichrzów – wyjaśnia dyrektor browaru elbląskiego. - Tu jest pusto i należałoby to zmienić. Starówka jest częścią sypialnianą, są tam też puby, ale chcielibyśmy wnieść życie na drugą stronę rzeki.
Budynek Specjal(nego) Pubu będzie trzykondygnacyjny , o pow. 400 metrów kwadratowych.

- Chcemy, żeby było to coś innego, niż zwykłe puby – podkreśla dyrektor Korzeniowski. – Żeby lokal miał szczególne elementy i browaru, i miasta. Żeby nawiązywał do historii browarnictwa elbląskiego. Tu będą sprzedawane wszystkie produkty Grupy Żywiec – dodaje - ale w szczególności sztandarowe piwo Specjal, które jest naszą marką lokalną, sprzedawaną tylko w północnej części kraju. Jest fenomenem w skali europejskiej, bo sprzedajemy na północy prawie półtora miliona hektolitrów tego piwa.
A co z marką EB, za którą tęskni wielu elblążan? Nigdy nie powróci czy może jednak piwa z taką etykietką będzie można napić się w nowym pubie?
- Nie mówię nigdy – ostrożnie stwierdza Roman Korzeniowski. - Pracujemy nad tym, ale decyzja jest dość trudna. To duży problem wprowadzić z powrotem markę na rynek, to poważna decyzja biznesowa, ale ja jestem dobrej myśli.
A cena?
- Trudno na razie mówić o cenie piwa w pubie, bo widzimy, jak się świat zmienia – mówi dyrektor Korzeniowski. - Chcemy najpierw ocenić, jaki będzie konsument (mieszkańcy czy raczej turyści) i pod niego przygotować wystrój pubu, a także przygotować cennik.
Kiedy ruszą prace związane z budową Specjal Pubu?
- Jest poślizg, bo doszedł nowy element inwestycyjny – zmiana przebiegu linii brzegowej – wyjaśnia dyrektor browaru elbląskiego. – Myślę, że pełną parą prace budowlane, które poprowadzi firma Mytych, ruszą na przełomie lutego i marca 2013 r. Pub powita pierwszych klientów jesienią przyszłego roku.