UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • ▪︎Anna Bator-Ciesielska w rozmowie z „Gazetą Polską” zaprzecza, jakoby wiedziała o agenturalnej działalności swojego ojca: „Nie miałam świadomości, że mój Tata był współpracownikiem wywiadu PRL, zatem nic o tym nie wiem, ani też nie oceniam”. Twierdzi, że studia w Wiedniu rozpoczęła samodzielnie, a w 1989 roku wróciła do Polski, by studiować prawo. ▪︎Ks. Tadeusz Bator, zarejestrowany jako TW SB pod pseudonimami „Robert” i „Radosław”, miał burzliwe życie. Wydalony z zakonu za kontakty intymne z kobietami, podjął współpracę z SB, w której chwalono jego „zdyscyplinowanie i inicjatywę”. Po wyjeździe do Austrii w latach 80.został proboszczem w Mining, gdzie stał się informatorem polskiego wywiadu. Zachowały się dokumenty, w których opisano jego znajomości z wpływowymi osobami, w tym wiceministrem obrony Austrii. Jaką rolę w tej historii odegrał Wojciech Czerniak, późniejszy szef wywiadu UOP, który prowadził rozmowy z ks. Batorem? Jakie korzyści czerpały komunistyczne służby z działalności proboszcza z Austrii? I dlaczego mieszkanie kupione przez ks. Batora dla córki wzbudziło zainteresowanie wywiadu PRL?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Pamięć cz2(2025-01-22)
  • @Pamięć cz2 - Urzekła mnie ta historia. Gazeta Polska tuba PiS rozmawia z córką księdza? Celem? A matką była Maryja Panna niepokalanego poczęcia. A Duch Święty wyznaczył kapusia na ojca? Zainteresowałeś nam tą historią. Albo inaczej nic odkrywczego, każdy ksiądz, który pędzlem machał na prawo i lewo i smak niejednej męskiej i żeńskiej dziury znał zawsze był na celowniku SB. Proste jak konstrukcja cepa.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2
    1
    Darecki42(2025-01-22)
Reklama