TAK PRODUCENCI UKRYWAJĄ W SKŁADZIE GLUTAMINIAN SODU. ..
Jeśli na opakowaniu jakiegoś produktu w widzisz w składzie: ekstrakt drożdżowy, autolizowane drożdże, hydrolizowane białka roślinne, hydrolizowane białka to ten produkt ZAWIERA glutaminian sodu a składzie został SPECJALNIE inaczej (choć zgodnie z prawem) nazwany!
datoopp - tutaj jest mowa o glutenie a nie o glutaminianie, coś ci się pomieszało :P
a co do tego glutaminianu sodu to jest to nieszkodliwa, naturalna przyprawa używana od setek lat w chińskiej kuchni, otrzymywana z wodorostów, ciekawostka: nawet organizm człowieka wytwarza niewielkie ilości glutaminianu sodu! tak więc cała nagonka na ten składnik przez szukających teorii spiskowych eko-oszołomów przynosi więcej szkody niż pożytku, chińczycy dodają go do żywności zamiast soli, która jest znacznie bardziej szkodliwa aby ograniczyć jej spożycie