UWAGA!

Śniadanie na ruinach. Poznaj smaki dziedzictwa w elbląskim muzeum

 Elbląg, Graf. Muzeum Archeologiczno-Historycznego
Graf. Muzeum Archeologiczno-Historycznego

W 1945 r. Elbląg był morzem ruin. To miejsce wypełnili pionierzy, przesiedleńcy, ostańcy. Kim byli, skąd przybyli? Poznaj ich historię od strony kuchni.

W najbliższą sobotę, 18 września w godzinach 12-18 Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Elblągu zaprasza na spotkanie z dziedzictwem kulinarnym powojennych pionierów Elbląga. Sprowadzeni z różnych stron do zrujnowanego miasta, przywieźli ze sobą ciężki bagaż doświadczeń. Zabrali też pamięć o rodzinnych stronach, która przejawiała się często w gotowanych potrawach… o ile dało się je przyrządzić w tych ciężkich warunkach.

Podczas pikniku kuchnię żuławską zaprezentuje Artur Wasielewski, autor książki „Kulinaria Żuławskie”. O charakterystycznej kuchni wschodu opowiedzą członkowie Towarzystwa Ukraińskiego, a dzięki Kołu Gospodyń Wielkich z Oleśna spróbować będzie można przedwojennej zupy żniwnej. Zainteresowani samodzielnie wypieką „bieda chleb”, będą gotować na ognisku na podstawie pionierskich przepisów „kryzysowych” czy lepić własne gliniane naczynia.

Spotkaniu towarzyszyć będzie wystawa sprzętów związanych z wypiekiem chleba oraz muzyka z lat ’40 i ’50 grana na żywo.

Wydarzenie jest organizowane dzięki pomocy finansowej Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego, w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Wstęp wolny. Szczegółowy program imprezy tutaj.

Agnieszka Sławińska, Muzeum Archeologiczno-Historyczne w Elblągu

Najnowsze artykuły w dziale Kultura

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama