UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Paweł Petasz nie zapisał się dobrze w historii Galerii EL. Nie podołał roli w jaką wstąpił po wyjeździe z Poslki Gerarda Kwiatkowskiego, który osierocił Galerię. Petaszowi przypisuje się odpowiedzialność za zmarnowanie / zniszczenie wielu prac artystycznych, niedochowanie należytej staranności przy opiece nad zgromadzonymi w Galerii w owym czasie eksponatami oraz dokumentacją, które dziś byłyby bezcenne. Mówię tu o słynnych zaginionych "Dziennikach Pokładowych Galerii EL" Gerarda. Kilka z nich uratował Ryszard Tomczyk, ale i one później przepadły. Petasz w wieku 23 lat został zmanipulowany i objął stanowisko kierownika Galerii nie rozumiejąc z czym się mierzy. Władzom chodziło o ustanowienie kogoś spoza kręgu Gerarda, który zresztą, bez przywódcy, szybko się rozpierzchł. Petasz więc pasował do tej roli i zagrał ją tak jak chcieli mocodawcy. Natomiast w historii powojennego Elbląga postać ta narobiła dużo szkód i zaniedbań. Jego Mail Art jest listkiem figowym, za małym niestety aby zakryć te szkody
  • Ad vocem do durnia i zawistnika piszącego pod artykułami na portalu EL różne bzdury - po pierwsze jesteś tchórzem, bo tylko tchórz szkaluje innych, zwłaszcza nieżyjących i nie robi tego pod własnym nazwiskiem. Po drugie jesteś zerem, bo sam nic nie osiągnąłeś i dlatego wszędzie komentujesz różne artykuły pisząc bzdury. Po trzecie radzę uważać, bo choć nie podajesz ani imienia, ani nazwiska to twój nr IP jest powszechnie dostępny... Zresztą tobie też się nie wiedzie, prawda? W sumie wszyscy ci koledzy od picia wspólnie wódki jak Cichoń, Tomczyk i spółka skończyli ostatecznie jako artystyczne zera... Nikt o nich nie słyszał. Nikt ich nie zna. I potem zawiść. Człowieku, jesteś już jedną nogą w grobie, jesteś stary, chory, nic w życiu nie dokonałeś i nikt o tobie nie będzie pamiętał. ŻÓŁĆ to słowo idealnie oddaje twoje wnętrze. Summa summarum PAWEŁ PETASZ wygrał.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1
    2
    Iustus(2024-09-27)
  • Wystawa poświęcona jest dorobkowi Pawła Petasza i mail artowi. Nie jest oceną jego umiejętności w zarządzaniu Galerią. Myślę, że zwiedzających mało interesuje kto kogo powołał, w jakim był kręgu i czy miał kompetencje menadżerskie. Ten komentarz jest tylko wyrazem złośliwości i chyba dużych kompleksów. Tym bardziej, że odnosi się do kogoś kogo już nie ma i kto nie może zabrać głosu. Mówmy o sztuce, o tym że Galeria nadal działa i przygotowuje wydarzenia tak interesujące jak to.
  • To tak jak Pan Gintowt-Dziiewałtowski dziś pokazywany jako miły kolekcjoner znaczków. Nomen omen też coś w rodzaju Mail Art. A przecież wiemy co nieco o jego osiągnięciach i działalności w przeszłości. W przeciwieństwie do Pani / Pana komentarza to ma ogromne znaczenie kto co robił i czym się wsławił bądź nie. Ja też jestem zwiedzającym i mam prawo do oceny i komentarzy i własnie je wyrażam. Pan / Pani nazywa to złośliwością, a moim zdaniem Pan / Pani najpewniej nie wiedział /a o tym o czym napisałem. Każdy człowiek ma swoją historię i niestety ona się czasami odzywa, choćbyśmy chcieli aby zamilkła...
  • Drogi Panie, teraz już wiem o tym o czym Pan napisał, ale to jest jedynie Pana prywatne zdanie, które jest Pana oceną a Internet przyjmie wszystko. To co Pan napisał zupełnie nie zmieniło mojego odbioru wystawy, czy prezentowanej twórczości. Szkoda czasu na obsmarowywanie innych w sieci. Lepiej go spożytkować wykonując pracę w duchu 'Art is Contact', przesłać do Galerii i wejść w dialog ze sztuką poczty zamiast ze sztuką trollowania na forach internetowych.
  • Wypraszam sobie - mój wpis jest merytoryczny, a Pana / Pani emocjonalny. Proszę się zapoznać z literaturą dotyczącą Galerii i środowiska artystycznego naszego miasta. Myślę, że tu ma Pan / Pani BARDZO DUŻE braki. Pan Paweł Petasz jest w tym mieści najbardziej znany z tego, że zaprzepaścił pewien dorobek Galerii EL oraz że uświadomił to sobie dopiero po latach. A to że potem robił po cichu jakieś tam wycinanki i pieczątki niczego już nie zmieni. Mógł je owszem "sprzedawać", ale tylko poza krajem. Żaden poprzedni dyrektor Galerii nie zorganizował mu wystawy. Ciekawe dlaczego, co?
  • Zauważyłem, że pan pod różnymi wydarzeniami organizowanymi przez Galerię EL od dłuższego czasu wypisuje straszne bzdury szkalujące innych. Robi pan to nie podpisując się i pewnie myśli że jest bezkarny. Błąd. Nr IP jest widoczny. I teraz napiszę coś co pan zrozumie, choć pewnie nie większość czytelników, otóż - jesteś stary, chory i samotny. Nie masz przyjaciół, niczego nie dokonałeś, jesteś zerem. Jesteś pełny żółci. Kiedyś piłeś wódkę z Tomczykiem i Cichoniem. Chcieliście "rządzić" elbląska sztuką... I co? Tomczyk chory, umarł, Cichoń oślepł... Nikt o was nie pamięta, nikt was na świecie nie zna. To nie ty masz wystawę w Galerii EL (i nigdy już nie będziesz mieć), a Paweł Petasz. Przegrałeś. On wygrał. Bo dobro zawsze wygrywa, a zło upada.
    4
    1
    BULSOENG(2024-09-27)
  • Piszesz nieprawdę i bzdury. A jeśli już, jak piszesz o tzw. "kręgach", to Ty jesteś pewnie z kręgu nieżyjącego Ryszarda Tomczyka, który z niepohamowaną wręcz zajadłością zwalczał Pawła Petasza, że nawet pisząc o historii Galerii El pomijał fakt, że Paweł Petasz zaistnial formalnie w historii Galerii El (przez 2 lata pełnil obowiązki kierownika Galerii El, dziś to stanowisko nazywa sie : dyrektor). Wg R. Tomczyka, a widzę, że i Pana również, wszystko co robil zawodowo Paweł Petasz było niewlasciwe i pozbawione wartosci (np. sprawa kolorystyki Form Przestrzennych z Biennale, które to Pan Tomczyk chciał widzieć jako czarno-białe, a nie kolorowe). A tak na marginesie: Paweł Petasz czerwiec/lipiec 1976r. sam zrezygnowal z funkcji pelnienia obowiązków kierownika Galerii El, rozwiązując umowę o pracę.
  • Piszesz nieprawdę i bzdury. Może jesteś chory na glowę, więc lecz się czlowieku, oby szybko!!!!
  • Kolejne emocjonalne wpisy, szarpane na klawiaturze, bez pomyślunku. Zachęcam do zapoznania się z literaturą środowiskową oraz Rocznikami Elbląskimi, Historią Elbląga. Tam nie ma Pawła Petasza od Mail Art. Tam Paweł Petasz wystepuje jako nieudany kieronik Galerii El. Ten dwuletni okres kiedy Pan Petasza kierował Galerią jest powszechnie znany. Tak samo jak to do jakich dewastacji w substancji artystycznej Galerii w tym czasie doszło. To że złozył rezygnację tez jest powszechnie znane. Całe szczęście, że to zrobił, bo inaczej starty by się powiększały. Zrobił to zresztą w efekcie rosnącego nacisku środowiska, które z rozpaczą obserwowało co się dziej z dorobkiem jaki pozostawił Gerard Kwiatkowski. Tyle w temacie. Jesli jeszcze jakieś zastrzeżenia to proszę je kierować do profesorów Gierszewskiego, Grotha, Biskupa i innych opisujących tamte czasy
  • Poza Pawłem Petaszem, elbląscy tzw artyści są właściwie nieznani. Stąd te posty pełne jadu. A o kim się pamięta widać właśnie po wystawie w galerii El... I kto się dla niej zasłużył - dlatego jest wystawa poświęcona Pawłowi Petaszowi, a nie Tomczykowi, który poza piciem wódki w kantorku i awanturach ze wszystkimi naokoło, niestety nic nie wniósł. Ah no i promował własne nazwisko, ale nic z tego nie wyszło. Mam wrażenie, że zmiana rządu spowodowała też zmiany w środowisku artystycznym. Najwyższa pora żeby stare dziady (pokroju tego trolla co tu pisze) poszły gdzie ich miejsce - na śmietnik. Ty nie masz wystawy. I nikt cię nigdzie już nie zaprasza. A co do środowiska artystycznego, to sam wiesz jakie jest...
    5
    0
    BULSOENG(2024-09-27)
  • @BULSOENG - No nie wytrzymam. Proszę opowiedzieć wszystkim w jaki sposób Pan Paweł Petasz zasłużył się Galerii EL jako jej kierownik. Ale merytorycznie, bez emocji, powołując się na fakty i literaturę. Zostałem nazwany publicznie plującym jadem Dziadem Trollem, najpewniej dlatego, że nie daję się nabrać na Mail Art Pana Petasza. Pan Petasz miał bowiem historyczna szansę jako następca Gerarda Kwiatkowskiego i każdy ma prawo mieć własne zdanie na temat jak tę szansę spożytkował. Proszę odpowiedzieć na proste pytanie - dlaczego do tej pory bohater tego sporu był w Elblągu przemilczany i swoją sztukę uprawiał na użytek zewnętrzny? Pisał do całego świata, a w Elblągu nikt go nie znał? Dlaczego? Znowu Tomczyk to sprawił?
  • No wlasnie, sam piszesz, że: "Zachęcam do zapoznania się z literaturą środowiskową oraz Rocznikami Elbląskimi, Historią Elbląga. Tam nie ma Pawła Petasza od Mail Art". Wlasnie : NIE MA Pawła Petasza od Mail ArT, czyli już fakty były pomijane, A prropos rozwiązania umowy o pracę przez Pawla Petasza, to Ty piszesz wg twojego ulubionego cytatu:" bez pomyślunku" i bez znajomosci faktów : Pawel Petasz rozwiązał tę umowę, nie jak piszesz; "w efekcie rosnącego nacisku środowiska, które z rozpaczą obserwowało co się dzieje z dorobkiem jaki pozostawił Gerard Kwiatkowski" tylko, dlatego rozwiązał tę umowę bo na czas remontu Galerii El miall spedzać godziny pracy w ówczesnym Wydz. Kultury Urzedu Miejskiego, co bylo dla Niego nudne i bezproduktywne. ADIOS ! piszący : bez prawdy !!!! i bez pomyslunku.
Reklama