Letnie spotkania wokół kuchni regionalnej stały się tradycją Biblioteki Elbląskiej. Począwszy od 11 lipca, w większość wakacyjnych czwartków, o godz. 16.30 zapraszamy na warsztaty kulinarne, organizowane w ramach projektu „Rozsmakuj się w tradycji”. Wstęp wolny.
Warsztaty odbywają się w ramach projektu „Rozsmakuj się w tradycji”, skierowanego do seniorów i szerokiego grona odbiorców zainteresowanego kulinariami, zwyczajami i obyczajami zakorzenionymi w tradycji i kulturze polskiej. Eksperci, kucharze wraz z uczestnikami warsztatów przygotują lokalne potrawy charakterystyczne dla Żuław Wiślanych i Pomorza.
Letnie warsztaty kuchni regionalnej – grafik:
11 lipca, godz. 16.30 – polewka z gruszek z twarogiem i sałatka rybna z orzechami (warsztat kulinarny), prowadzenie: Barbara Bukowska
18 lipca, godz. 16.30 – pomorska sałatka śledziowa, marmolada z pomidorów (warsztat kulinarny), prowadzenie: Marzena Szczech
25 lipca, godz. 16.30 – kluski z fasoli, pomorski pasztet z makreli, oranżada wg przepisu Ćwierciakiewiczowej (warsztat kulinarny), prowadzenie: Marzena Szczech
1 sierpnia, godz. 16.30 – tradycyjne racuchy żuławskie z nietradycyjnymi sosami (warsztat kulinarny), prowadzenie: Przemysław Zwański
8 sierpnia, godz. 16.30 – tradycje polskiego stołu nie tylko w naszym regionie (wykład), prowadzenie: dr Grażyna Nawrolska
22 sierpnia, godz. 16.30 – klinki krajane, fuśka żuławska i jabłecznik z miętą i miodem (warsztat kulinarny), prowadzenie: Barbara Bukowska
Spotkania będą odbywać się w Sali „U św. Ducha” Biblioteki Elbląskiej lub na bibliotecznym dziedzińcu (ul. św. Ducha 3-7).
Projekt „Rozsmakuj się w tradycji” będzie kontynuowany jesienią. Odbędą się wtedy wieczory tradycji i projekcje filmów fabularnych o gotowaniu. O szczegółach będziemy informować.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
Więcej informacji:
Biblioteka Naukowa i Literacka
tel. (55) 625 60 22, (55) 625 60 17
Letnie warsztaty kuchni regionalnej – grafik:
11 lipca, godz. 16.30 – polewka z gruszek z twarogiem i sałatka rybna z orzechami (warsztat kulinarny), prowadzenie: Barbara Bukowska
18 lipca, godz. 16.30 – pomorska sałatka śledziowa, marmolada z pomidorów (warsztat kulinarny), prowadzenie: Marzena Szczech
25 lipca, godz. 16.30 – kluski z fasoli, pomorski pasztet z makreli, oranżada wg przepisu Ćwierciakiewiczowej (warsztat kulinarny), prowadzenie: Marzena Szczech
1 sierpnia, godz. 16.30 – tradycyjne racuchy żuławskie z nietradycyjnymi sosami (warsztat kulinarny), prowadzenie: Przemysław Zwański
8 sierpnia, godz. 16.30 – tradycje polskiego stołu nie tylko w naszym regionie (wykład), prowadzenie: dr Grażyna Nawrolska
22 sierpnia, godz. 16.30 – klinki krajane, fuśka żuławska i jabłecznik z miętą i miodem (warsztat kulinarny), prowadzenie: Barbara Bukowska
Spotkania będą odbywać się w Sali „U św. Ducha” Biblioteki Elbląskiej lub na bibliotecznym dziedzińcu (ul. św. Ducha 3-7).
Projekt „Rozsmakuj się w tradycji” będzie kontynuowany jesienią. Odbędą się wtedy wieczory tradycji i projekcje filmów fabularnych o gotowaniu. O szczegółach będziemy informować.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.
Więcej informacji:
Biblioteka Naukowa i Literacka
tel. (55) 625 60 22, (55) 625 60 17
Aleksandra Buła, Biblioteka Elbląska