UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Socjalizm pełną gębą!!Stworzyli system nieosiągalnych mieszkań dając dotacje mafii deweloperskiej, a teraz chcą nam dać pomoc w postaci mieszkań państwowych. I to wszystko z NASZYCH pieniędzy. Najpierw nas zadłużyli, pozbawili możliwości życia na swoim, a teraz zgrywają supermanów dając TBSy.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    17
    11
    Obudźcie się Polacy(2024-11-21)
  • MariuszLewandowski-Fc @Obudźcie się Polacy - TBS to dobra metoda i wywodzi się z przedwojennej spółdzielczości wzorowanej na ruchu z Poznańskiego gdzie była formą ekonomicznej walki z HEKATĄ. Problem że za komuny zrobiono z tego parodię a sprawami spółdzielni nie są zainteresowani sami spółdzielcy W Elblągu w Walnych Zgromadzeniach uczestniczy 10 do 20 procent uprawnionych - tragedia. Mieszkania są nieosiągalne ponieważ jest bańska spekulacyjna która za jakiś czas znów pęknie i większość mocy idzie w budowę nieruchomości w kórych nadal jest sporo niewykończonych pomieszczeń. Lokata kapitału dla zamożnych a jak bańka pęknie ich majątek z dnia na dzień stopnieje o połowę. Nie myl dobrej ideii z realiami cen usług bo te też rosną jak cholera a nie idą za tym płace w budownictwie. Tak w 1920 wybuchł kryzys w USA - robotnika nie było stać na kupienie produktu i powstała zapaść popytu. Za chwilę powstanie zapaść sprzedaży mieszkań i fala bankructw deweloperów.
    8
    12
    MariuszLewandowski-Fc(2024-11-21)
  • @MariuszLewandowski-Fc - O jakiej bańce Pan mówi? Nie jesteśmy w USA i banki nie dają pożyczek golcom. Jeżeli mieszkania schodzą na pniu ktoś je kupuje i ktoś je buduje. Deweloperzy to nie jest jakaś struktura mafijna - to po prostu przedsiębiorca budujący nieruchomości. W warunkach konkurencyjności. Rolnik produkuje żywność. Stolarz robi meble. Deweloper buduje. Na świeczniku daje się właśnie inwestycje bo mkw zwyżkuje. Stopy w górę budy nie stanęły jakoś. Ten świat jest tak zbudowany, że zamożnych jest 1-2% z czego to wynika? Przedsiębiorczości może.
  • @MariuszLewandowski-Fc - Opisze nam Pan proszę ten schemat. Redakcja z pewnością opublikuje go. Systemy ograniczenia, że musisz być mało zamożny ale system kaucyjny mocno dyskusyjny. Do Providenta mają iść zanim wkład własny uzbierają chyba. Dostać coś z ZBK to też musisz być po znajomości albo dostałeś tam lokak x lat temu i sobie siedzisz tam. Zostaje system kapitalistyczny motywacyjny - kredyt na 30 lat i masz bat motywacyjny do pracy.
  • mowa jest o bańce spekulacyjnej (nie deweloperskiej) na rynku nieruchomości. Schodzą na pniu, powiada Pan szanowny - śmiem wątpić Rozumiem, że jako dew. nie interesuje Pana kto kupi czy spekulant, czy rodzina z dziećmi, odbija się to jednak na reszcie społeczeństwa.1-2% o którym Pan pisze to nie są żadni ludzie zamożni (Kulczyk był zamożny) to są BOGACZE dlaczego mafia - bo stosują nieuczciwe praktyki jak np. zmowa cenowa i inne
  • @JaBa - Nie bądź śmieszny. Jakiej bańce? Ta dane zassałem z rynku: Średnia marża brutto wśród firm deweloperskich notowanych na giełdzie wyniosła w 2023 roku 31,6 proc. , natomiast marża netto już 13,9 proc. To są te kokosy??? Spekulanci pewnie też kupują też masło z Biedronki, żeby w Społem było po 17,99.Myślenie rodem z broszurki komunistycznej, że spekulanci wyprzedzają Kowalskiego i mieszkania idą w górę. Zmowę cenową możesz dopisać każdemu. W każdej branży. Magia skoro pracuje się na tym samym pułapie dziwnym trafem dana usługa czy produkt wychodzi podobnie. To samo dotyczy mieszkań.
  • MariuszLewandowski-Fc Mylisz marżę z bańką spekulacyjną. Bańka polega na pompowaniu ceny końcowej ponad faktyczne ceny ale marża się rozkłada pomiędzy producentów materiałów budowlanych wykonawców deweloperów i pośredników w sprzedaży Jak dodasz te cztery marże wyjdzie cię że mieszkanie możesz sam wybudować za połowę ceny rynkowej. Dlatego budownictwo spółdzielcze ma sens i to nie jedna ale kilka zmów cenowych zresztą kilka o ile pamiętam UOKIK pokazał parę lat temu.
    1
    1
  • @MariuszLewandowski-Fc - To wszystko prawda ale mieszkania samemu się nie wybuduje tylko dom lub domek. Mieszkanie to w bloku jest ale sam fakt że te mieszkanie w bloku u dewelopera kosztuje dwa razy więcej niż jest warte to fakt. Zgoda
  • @MariuszLewandowski-Fc - Przedmówca realnie ujął temat rynkowo i ekonomicznie a Pan zastosował skrót myślowy. Te rzekome marże zawarte są w cenie mieszkania. Nie sposób tego ominąć. Czy będzie taniej? Niekoniecznie. CD niżej. Jaka bańka spekulacyjna jak badania pokazują co pokazują. Marża netto dewelopera niech i będzie to 15%. To przykład ze średniej. Przy całym ryzyku jakie ponosi przedsiębiorca. Czynnikach stałych i czynnikach zmiennych. Wynik finansowy na działalności gospodarczej tegoż dewelopera taki sobie. Zarobiła hurtowania budowlana, zarobili Wykonawcy Podwykonawcy. Zysk 15%. Teraz gdzie są rozwiązania prawne pod budownictwo społeczne? Zbieramy się 15 osób i co dalej? Zdolność. Linia kredytowa. Itd. Pomijam już fakt, że na każdym etapie tej budowy będziemy traktowani jako detalista. W składzie budowlanym. U murarza. Szkoda gadać. Jaki jest koszt zbudowania domu wiem tylko ten kto z budową doszedł do etapu wprowadziłem się i mieszkam. Stanów surowych zamkniętych do kupienia na pęczki.
    0
    0
    Darecki42(2024-11-21)
  • @Darecki42 - Marża to ponad 30% i więcej. Tak podawali ostatnio i ma być jeszcze wyższa.
  • MariuszLewandowski-Fc @Darecki42 - Propozycje Edmunda Szweda z roku 2014 pokazywały jak to o czym Pan pisze ominąć. Proszę się doedukować czytając Plan Morawieckiego wypaczony i niezrealizowany ale dobry w wielu fragmentach. I proszę pomyśleć czemu Chiny za naszego życia urosły do poziomu supermocarstwa. Kapitalizm nie jest efektywny bo zakłada bankructwa i celowe niszczenie najsłabszych przez konkurencje. Chiny jakoś to przeskoczyły i warto patrzeć jak i dlaczego....
    1
    1
  • @MariuszLewandowski-Fc - Darujmy sobie ten protekcjonalny ton. Edmund Szwed zbawca świata. Edukuj się Pan sam. Z praktyki rynkowej a nie centralnie sterowanej komuny.
    1
    1
    Darecki42(2024-11-21)
  • Kumasz czym jest marża brutto? Jak zarabiasz 7000 brutto do ręki masz 5100 netto. Podobnie jest z marżą na tych budowach. Nie masz zapewne zielonego pojęcia ile narzutu i marży musi mieć każdy jeden producent, usługodawca i pracodawca, żeby zapewnić chociażby jedno miejsce pracy.
    1
    1
    Darecki42(2024-11-21)
  • @MariuszLewandowski-Fc - Pachnie tu aż nadto myśleniem życzeniowym. Ominąć zysk producentów materiałów budowlanych papier przyjmie wszystko. A dlaczego węgiel jest za drogi? Bo nie ma kanału dystrybucji kopalnia - detalista. Nikt tego jakoś nie zmienił od lat. Dotyczy to każdego sektora dystrybucji. Miskę ryżu już Morawiecki wprowadził w wielu aspektach. Nie brałbym z niego przykładu. Pompa pompa w socjal a zasięg ubóstwa skrajnego ogółem zwiększył się z ok.1,7 mln w 2022 r. do 2,5 mln w 2023
    0
    0
    Marcin40(2024-11-21)
  • Tej, której nie dostrzegasz - która sprawia, że mieszkanie w dziurze jak Elbląg ludzie chcieliby sprzedać za 400tys. Co ty mi tu o marżach ? Ja piszę o bańkach spekulacyjnych a masło ze społem to chyba sam wykupujesz. Co mnie marże deweloperów interesują panie śmieszny... , ty tak serio? Sprawdź sobie wyrok elbląskiego sądu dot. zmowy cenowej w buraczanym Elblągu zawiązany przez handlarzy nieruchomościami a później gadaj o Kowalskich
  • @Darecki42 - kumasz czym jest chciwość... ? I skończ pier... o marżach.
  • @JaBa - Żyjesz w jaskini chyba. Skończ pier... o chciwości. Mechanik samochodowy bierze 180 brutto za godzinę. Chciwość czy rynek usług się kłania? Pracuj sobie za 30 za na godzinę jak Twój pracodawca za Twoją pracę weźmie marzę 500%.
  • @JaBa - Bańka spekulacyjna w powiatowym Elblągu. Trzymajcie mnie. Z czym do ludzi gdzie ty żyjesz. Masło kupujesz czy żona turla beret i z mleka je wytwarza. Ty się dopisałeś do dyskusji po Mariuszu czy udajesz Profesora Ekonomii. Tobie sie wydaje, że jak hydraulik Ci pokaże paragon to jesteś gość. Bo oszukałeś system. A ten mądry usługodawca 40% rabatu zapisał na swoje konto w hurtowni. Tak wygląda świat. Socjalizm chcesz. Pakuj walize i do Korei Płn dawaj .
  • MariuszLewandowski-Fc A kto napisał że w mieście powiatowym ? Bańka dotyczy całej Polski a może i Europy a może obszaru atlantyckiego A ty geniuszu nie odróżniasz rabatu od prowizji ? rabat od ceny towaru kwotowy lub procentowy / większość kas na obie te funkcje przy czyn do klawisza fizycznego przypisuje się zazwyczaj jedną z funkcji / MUSI BYŚ uwazględniony na paragonie ponieważ wpływa na kwotę podatku należnego. Prowizja zaś to jakiś procent jaki dostaje pośrednik od obrotu i tego się na paragonie nie pokazuje, Moje uprawnienia serwisanta kas fiskalnych dla kas SHARP podpisał Dariusz Jarzyna w 1997 r. A kim jest Pan Dariusz wygogluj sobie sam Pakuj tornister i wracaj do szkoły podstawowej. O wagach netto brutto i tara też mam cię udzielać korepetycji intelektualisto ze spalonego teatru ?
    0
    0
    MariuszLewandowski-Fc(2024-11-22)
  • MariuszLewandowski-Fc @Marcin40 - Tak to myślenie życzeniowe ale od życzeń do planów krok a z dobrego planu wynika sukces. Ale uwaga o kanałach dystrybucji słuszna ale zapomniał Pan dodać że wynika to z lobbingu hurtowników i przekupnych polityków....
    0
    0
  • @MariuszLewandowski-Fc - A ty geniuszu gdzieś się uchował???? Pakuj się dam w torbę i do Afryki na sawannę trawę zajadać. Lenin dawno nie żyje. Kapitalizm nastał bracie wiatru i kurzu.... Spadłem z krzesła. W Google tego nie znajdziesz. Nie opisują tam tego. Twoich filozofii też tam nie znajdziesz. W KAS może ma klapy na oczach. Tornister pakuj do nauki Ty. Możesz sobie paplać nawet recytować mi ten paragon. Ze współpracy firm i podmiotów gospodarczych jesteś noga. Ty geniuszu nie ogarniasz rabatu od prowizji.. Nie ogarniasz ABC. Pomyślę zaraz, że Ty len uprawiasz, Twoja żona zbiera, przerabia to na przędzę i szyje Wam wszystkich ubrania. Pan hrabia nie uznaje handlu. MUSI to na RUSI. Doczytaj ze zrozumieniem mój wpis. Rękami sprzątaj swóhj dom bo może ktoś Cię na cenie odkurzacza zrobił w konia. Tempa dzida.
  • @MariuszLewandowski-Fc - Mitomanów nie sieją. Po prostu żyją sobie na tym świecie i foliowe czapeczki noszą. Panie drogi. Co wynika z czego? Że zanim mąka staje się chlebem trzeba ją wyrobić i upiec? Zmowa piekarzy o to cwaniaki znają recepturę ale sprzedaj chleb z zyskiem! Przecież każda gospodyni domowa chleb wstawi do piekarnika więc dlaczego tego nie robi? Nazywa się to LENISTWO i WYGODNICTWO. Albo coś za coś. Cenny czas wymienię na produkt końcowy. Kuchnię zbuduję z formatek prostokątów MDF - wymiar A x wymiar B ale 99,99% osób zamówi taką kuchnię u projektanta. O czym rozmawiamy? Lobbing ? To jest A B C - grunt - pozwolenie - budowa - marketing - sprzedaż końcowa. Pan się przykuj do każdej budowy w tym mieście z kartką BAŃKA SPEKULANCI...
    0
    0
    Marcin40(2024-11-22)
  • @Marcin40 - Takiego mitomana w foliowej czapeczce to pan w lustrze tylko widział. Serio porównuje pan branżę spożywczą z branżą budowlaną nadal myląc pojęcia zmowy cenowej że spekulacją.2010 r. UOKiK nakłada na elbląskich pośredników karę za zmowę cenową. Zmowa producentów żarówek też znany fakt. A na czapeczce możesz sobie pan wypisać fakty mnie nie interesują.
  • MariuszLewandowski-Fc Durnyś jak cep po młócce Z durniami dyskutować nie zamierzam. Polecam szczaw i mirabelki konieczne z wisienką na zasmażce...
    0
    0
Reklama