Od 16 do 20 listopada gośćmi Izby Staropolskiej prowadzonej przez firmę Celebra będzie kapela góralska z Białego Dunajca.
Na te dni restauracja przygotowała specjalne menu ze specjałami kuchni góralskiej. Można będzie skosztować między innymi: „kwaśnicy, oscypków smazonych z zurawinami, zeberek pieconych z grulami i kapustom, klusky mysiatej i bombolków z miodem”.
- Są to pierwsze spotkania z kuchnią regionalną. Chcemy nimi zainicjować cykl prezentacji kuchni innych regionów - mówi właściciel firmy Lesław Wyszyński. – Wszak kuchnia polska składa się z kuchni regionalnych.
Od 16 do 20 listopada gości Izby Staropolskiej górale będą witać „herbatą z prondem”, a prócz prezentacji dań kuchni góralskiej będzie grała kapela, górale będą zabawiać gości opowiadaniem i tańcami… Muzykanci kapeli posługują się gwarą, więc Izba Staropolska przygotowała na tę okazję słownik gwary góralskiej.
W ciągu dnia kapela będzie jeździła wozem konnym po mieście, przygrywając i zapraszając gości do Izby Staropolskiej.
- Są to pierwsze spotkania z kuchnią regionalną. Chcemy nimi zainicjować cykl prezentacji kuchni innych regionów - mówi właściciel firmy Lesław Wyszyński. – Wszak kuchnia polska składa się z kuchni regionalnych.
Od 16 do 20 listopada gości Izby Staropolskiej górale będą witać „herbatą z prondem”, a prócz prezentacji dań kuchni góralskiej będzie grała kapela, górale będą zabawiać gości opowiadaniem i tańcami… Muzykanci kapeli posługują się gwarą, więc Izba Staropolska przygotowała na tę okazję słownik gwary góralskiej.
W ciągu dnia kapela będzie jeździła wozem konnym po mieście, przygrywając i zapraszając gości do Izby Staropolskiej.
PD