W czwartek, 12 lipca, o godz. 11 zapraszamy do Biblioteki Elbląskiej (Sala „U św. Ducha”) na drugie spotkanie w cyklu „Ziołowe lato w bibliotece”. Warsztat kulinarny poprowadzi dietetyczka Barbara Bukowska. Wstęp wolny.
Czym się różni botwina od botwinki i boćwiny? Jakie przysmaki można zrobić z buraka? Jak przyrządzić kawior z bakłażana? Tego wszystkiego będzie można się dowiedzieć podczas najbliższego spotkania w ramach cyklu „Ziołowe lato w bibliotece”. Warsztat kulinarny poprowadzi Barbara Bukowska – dietetyczka, nauczycielka z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Elblągu, doskonale znana uczestnikom ziołowych spotkań w bibliotece z lat poprzednich. Serdecznie zapraszamy!
„Ziołowe lato w bibliotece” to kontynuacja spotkań, które począwszy od roku 2016 organizowane są latem w Bibliotece Elbląskiej. W wakacyjne czwartki zapraszamy na wykłady i warsztaty poświęcone przepisom kuchni regionalnej, zastosowaniem ziół w kuchni i kosmetyce. Będzie jak zawsze ciekawie, smacznie i pachnąco. Spotkania odbywają się w zabytkowych wnętrzach biblioteki (Sala „U św. Ducha”).
Program kolejnych spotkań:
19.07, godz. 11
Artur Wasielewski - Kuchnia żuławska z wykorzystaniem roślin rosnących na Żuławach, m.in. bylicy do mięs czy cebulek dzikich tulipanów (wykład)
26.07, godz. 11
Urszula Skrzypek-Krupa - Mydła glicerynowe z ziołami i ziołowy krem do rąk (warsztat kosmetyczny)
2.08, godz. 11
Jan Brzozecki - Zioła w literaturze (wykład)
9.08, godz. 11
Jakub Tomasz Woźniak - Herbaty w naszych domach dawniej i dzisiaj (wykład)
16.08, godz. 11
Grażyna Nawrolska - O kremach, balsamach i perfumach w średniowieczu (wykład)
23.08, godz. 11
Barbara Bukowska - Marchew po mazursku, lody bananowe (warsztat kulinarny)
Miejsce spotkań: Sala „U św. Ducha” Biblioteki Elbląskiej
Organizator: Oddział Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich w Elblągu przy współpracy Biblioteki Elbląskiej i Elbląskiej Rady Seniorów
„Ziołowe lato w bibliotece” to kontynuacja spotkań, które począwszy od roku 2016 organizowane są latem w Bibliotece Elbląskiej. W wakacyjne czwartki zapraszamy na wykłady i warsztaty poświęcone przepisom kuchni regionalnej, zastosowaniem ziół w kuchni i kosmetyce. Będzie jak zawsze ciekawie, smacznie i pachnąco. Spotkania odbywają się w zabytkowych wnętrzach biblioteki (Sala „U św. Ducha”).
Program kolejnych spotkań:
19.07, godz. 11
Artur Wasielewski - Kuchnia żuławska z wykorzystaniem roślin rosnących na Żuławach, m.in. bylicy do mięs czy cebulek dzikich tulipanów (wykład)
26.07, godz. 11
Urszula Skrzypek-Krupa - Mydła glicerynowe z ziołami i ziołowy krem do rąk (warsztat kosmetyczny)
2.08, godz. 11
Jan Brzozecki - Zioła w literaturze (wykład)
9.08, godz. 11
Jakub Tomasz Woźniak - Herbaty w naszych domach dawniej i dzisiaj (wykład)
16.08, godz. 11
Grażyna Nawrolska - O kremach, balsamach i perfumach w średniowieczu (wykład)
23.08, godz. 11
Barbara Bukowska - Marchew po mazursku, lody bananowe (warsztat kulinarny)
Miejsce spotkań: Sala „U św. Ducha” Biblioteki Elbląskiej
Organizator: Oddział Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich w Elblągu przy współpracy Biblioteki Elbląskiej i Elbląskiej Rady Seniorów
Aleksandra Buła, Biblioteka Elbląska