
Ilość grzybów w lasach w tym roku jest naprawdę imponująca. Niestety wprost proporcjonalnie rośnie ilość ofiar zatruć specjałami z dodatkiem muchomorów. Aby uniknąć nieszczęść, warto skorzystać z wiedzy profesjonalnych grzyboznawców, którzy dokonują selekcji zbiorów również w Elblągu. Zobacz gdzie dyżurują.
Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego zostały sformułowane w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy. Przepisy zawierają wykaz 42 gatunków grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych. Ich dopuszczenie do spożycia i handlu jest możliwe po uzyskaniu atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy oraz umieszczeniu w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy. Wydając atest na grzyby dokonuje się m.in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni. Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.
Jak informuje Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Elblągu, klasyfikacji grzybów na terenie miasta można dokonać w:
- Granicznej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Elblągu przy ul. Bema 40 tel. 552334772
- Biurze Targowiska Miejskiego w Elblągu przy ul. Płk. Dąbka, gdzie dyżurują klasyfikatorzy grzybów.
Jak informuje Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Elblągu, klasyfikacji grzybów na terenie miasta można dokonać w:
- Granicznej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Elblągu przy ul. Bema 40 tel. 552334772
- Biurze Targowiska Miejskiego w Elblągu przy ul. Płk. Dąbka, gdzie dyżurują klasyfikatorzy grzybów.
mk