UWAGA!

O bezpiecznej żywności w EUH-E

 Elbląg, O bezpiecznej żywności w EUH-E

Z okazji obchodów Światowego Dnia Zdrowia 8 kwietnia młodzież z elbląskich szkół ponadgimnazjalnych oraz przedszkolaki spędzą ten dzień w Elbląskiej Uczelni Humanistyczno-Ekonomicznej. Uczelnia wraz z Zespołem Szkół Akademickich i Polskim Towarzystwem Pielęgniarskim organizują w tym dniu wykłady, warsztaty i zabawy dla dzieci i młodzieży.

Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego - w tym roku jest to Bezpieczeństwo Żywności – mówi Ewa Rucińska, Biuro Promocji EUH-E. Stale pojawiają się coraz to nowe zagrożenia związane z żywnością. Jakość spożywanych pokarmów (ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie) znacząco wpływa na nasze zdrowie. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób. W związku z tym, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podczas tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia, akcentuje potrzebę poprawy systemów bezpieczeństwa żywności „od pola do talerza”.
      
       W tegoroczne obchody Światowego Dnia Zdrowia podobnie jak w ubiegłym roku włączył się Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu oraz Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu.
      
       W programie organizatorzy przygotowali wykłady adresowane do uczniów szkół ponadgimnazjalnych nt.: „Zagrożenia bezpieczeństwa żywności”, „Dodatki do żywności – przyjemność czy zagrożenie”, „Zaburzenia psychiczne w zakresie odżywiania u dzieci i młodzieży” Dla najmłodszych zorganizowane zostaną warsztaty kulinarne pod hasłem „Jedz smacznie, zdrowo i kolorowo”. Dzieci będą przyrządzać koktajle owocowe, desery, pasty i surówki ze świeżych warzyw i owoców.
      
       Cieszymy się, że nasza inicjatywa spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem zarówno wśród szkół jak i przedszkoli. Światowy Dzień Zdrowia 2015 jest okazją do przypomnienia i podkreślenia roli jaką każdy z nas, jako konsument, odgrywa w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia „z pola na nasz stół”.
      
Biuro promocji EUH-E

Najnowsze artykuły w dziale Szkoły i uczelnie

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama