UWAGA!

"Brak przy bufecie odpowiedniego magazynu" (Głos z przeszłości, odc. 146)

 Elbląg, Głos Wybrzeża nr 193, 1950 r.
Głos Wybrzeża nr 193, 1950 r.

- Ponieważ Zjednoczenie Przemysłu Cukrowniczego, realizując swe zamierzenia oprze się przede wszystkim na upośledzonej w chwili obecnej pod względem lokalowym Fabryce Cukrów w Elblągu, przed zakładem tym otwierają się duże możliwości" – pisała prasa w 1950 r.

Wracamy z kolejnym odcinkiem Głosu z przeszłości. Tym razem co nieco o bufecie dworcowym, przemyśle cukrowniczym czy o spółdzielczych ośrodkach maszynowych. Zapraszamy na podróż w czasie.

 

Bufet dworcowy powinien powinien otrzymać odpowiedni magazyn

"Przylegająca do bufetu część poczekalni na dworcu w Elblągu jest niedostępna dla publiczności, ponieważ została przeznaczona na prowizoryczny magazyn towarów, sprowadzanych do bufetu.

Takie zatarasowanie poczekalni utrudnia w czasie większego nasilenia ruchu nawet dostęp do bufetu. Przyczyną tych wszystkich kłopotów jest brak przy bufecie odpowiedniego magazynu, którego dotąd na dworcu w Elblągu nie ma. Dla przywrócenia poczekalni do należytego stanu i usprawnienia obsługi podróżnych, władze kolejowe powinny postarać się o załatwienie tej sprawy".

 

W Elblągu powstanie baza przemysłu cukrowniczego

"Zjednoczenie Przemysłu Cukrowniczego wystąpiło ostatnio do Ministerstwa Przemysłu Rolnego i Spożywczego z wnioskiem o utworzenie w Elblągu wielkiej bazy przemysłu cukrowego. Zdolność produkcyjna projektowanej bazy już w pierwszym okresie ma wynieść. ok. 2.000 ton cukierków i 1.000 ton pieczywa cukierniczego rocznie.

Ponieważ Zjednoczenie Przemysłu Cukrowniczego, realizując swe zamierzenia oprze się przede wszystkim na upośledzonej w chwili obecnej pod względem lokalowym Fabryce Cukrów w Elblągu, przed zakładem tym otwierają się duże możliwości. Fabryka cukrów zostanie wówczas przeniesiona do nowego przestronnego pomieszczenia po byłej fabryce cygar. Załtwienie sprawy lokalu pozwoli na znaczne zwiększenie załogi i rozszerzenie produkcji. Częściowa realizacja zamierzeń Zjednoczenia Przemysłu Cukrowniczego ma nastąpić już w przyszłym roku".

 

Wybory społecznych inspektorów pracy

"Z początkiem lipca poszczególne związki zawodowe na terenie miasta i powiatu przystąpiły do organizacji społecznych inspekcji pracy. We wszystkich zakładach zostaną wybrani społeczni inspektorzy, którzy będą stali na straży interesów zatrudnionych".

 

Robotnicze ekipy remontują maszyny SOM

"Wykonując uchwałę II sesji MRN – prezydium Miejskiej Rady Narodowej zorganizowało w dniu 13 bm. konferencję kierowników elbląskich zakładów pracy, poświęconą organizacji pomocy żniwnej dla spółdzielni produkcyjnych i Państwowych Gospodarstw Rolnych. Na konferencji uchwalono udzielić trzydniowej pomocy technicznej spółdzielczym ośrodkom maszynowym powiatu elbląskiego. Ekipy techniczne, złożone ze ślusarzy i stolarzy, będą dokonywały napraw maszyn. Udział w pracach przy remoncie maszyn zadeklarowało 106 robotników i pracowników. Pierwsza ekipa wyjechała już w teren".

 

Źródło: Głos Wybrzeża, nr 193, 1950 r.

 

Cykl Głos z przeszłości powstaje we współpracy z Biblioteką Elbląską.

oprac. TB

Najnowsze artykuły w dziale Dawno temu

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
  • Że zapytam, ten cukier to był nasz czy już wtedy przyjeżdżał wagonami że wschodu?
  • W 1950 roku w Polsce funkcjonowało 76 cukrowni. Zakłady te w tymże roku łącznie dobowo przerabiały 860 tysięcy kwintali buraków cukrowych, co zapewniło wyprodukowanie w tym roku 956,5 tysiąca ton cukru. W 1950 roku dostawy surowca do produkcji cukru pochodziły od 755 600 plantatorów gospodarujących na 376 600 ha. Cukrownie za 100 kg buraków cukrowych płaciły im 48 zł i dodatkowo mogli oni zakupić cukier bezpośrednio z takiego zakładu w cenie 11,80 zł za kilogram. Wtedy cena detaliczna za kg cukru wynosiła 12,50 zł. W 1950 roku spożycie cukru w Polsce na 1 osobę kształtowało się na poziomie 21 kg. W ramach planu sześcioletniego (1950 -55) cukrownictwo było jednym z ważniejszych elementów rozbudowy. Stąd m. in. w 1955 roku zapewniło to wzrost produkcji cukru, a jego spożycie na osobę wyniosło 25,2 kg. O ile w 1950 zapotrzebowanie na cukier zapewniało 85,5% ogólnego pokrycia to w 1955 roku ten wskaźnik był na poziomie prawie 95%. Obecnie w Polsce istnieje 17 cukrowni, a w latach 1998 - 2004 odnotowano najwyższą liczbę ich likwidacji.
  • @Zuckerman - Tak i cukru nie było, że trzeba było wprowadzić kartki. Teraz te 17 cukrowni zapewnia cukier i na rynek wewnętrzny i na eksport Hashtagi: #Elblazanin
  • Kartki na cukier nie były wynikiem jego braku. Faktycznym powodem ich wprowadzenia były kwestie polityczne. Od 1976 roku drastycznie spadło zaufanie do ówczesnych władz. Jego widocznym efektem było nadmierne wykupowanie artykułów spożywczych, w tym właśnie cukru. Ten proceder postanowiono ograniczyć m. in. kartkami na cukier utrzymując obowiązującą cenę detaliczną 10,50 za 1 kg, a poza kartkami wynosiła ona 42 zł. Wówczas pojawiła się też opinia, że braki cukru są wynikiem eksportu do ZSRR. Protestujący w 1976 roku skontrolowali pociągi z eksportem do ZSRR, ale nie potwierdzono, że był tam cukier. W rzeczywistości w czasach PRL eksport artykułów żywnościowych do ZSRR nie przekraczał 5,5 % ogółu. Najwięcej stanowił eksport węgla i przykładowo w latach 1949- 55 było to około 70% ogólnego poziomu.
  • W Elblągu powstanie baza przemysłu cukrowniczego... - notatka ta dotyczy powstałej w 1950 roku Spółdzielni Pracy "Wolność" (kontynuatorki wcześniejszej Fabryki Cukrów-Cukierków), następnie Sp-ni Inwalidów Przemysłu Cukierniczego "Wolność", a od sierpnia 1998 roku zakładu Wolność Sp. z o. o.przy ul. Ks. W.Osińskiego (istniejącego do dzisiaj), gdzie były i są wytwarzane różnego rodzaju cukierki owocowe, czekoladowe, krówki, żelki, lizaki, galaretki, batony, ciastka i inne wyroby czekoladowe.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3
    0
    żelek(2024-05-26)
  • @Zuckerman - Proszę Pana bak cukru nie wynikał z braku zaufania do państwa tylko z niewydolności socjalistycznej gospodarki. A obecne 17 cukrowni w zupełności wystarczają Hashtagi: #Elblazanin
  • Zapewnienie przez obecnie działających 17 cukrowni pełnego zaopatrzenia w cukier jest wynikiem innych poza produkcyjnych aspektów. Po pierwsze aktualnie coraz więcej ludzi rezygnuje z cukru ze względów zdrowotnych oraz wyraźnie maleje liczba osób wykonujących we własnym zakresie przetwory owocowe. Po drugie pojawiły się zastępcze środki jak chociażby stevia czy erytrol. Po trzecie nadal istnieje import tańszego cukru z innych państw lub też cukru trzcinowego, który zyskał u nas dużą popularność. Nasz rynek cukrowy wciąż funkcjonuje w zagrożeniu prawidłowego zaopatrzenia o czym można było się przekonać w czasach pandemii covid 19.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1
    0
    Zuckerman(2024-05-26)
Reklama