UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Od zawsze jestem zwolennikiem edukacji. O tym jak działa system wyboru sędziów w USA niezwykle skomplikowany i różny w różnych stanach można poczytać i poduczyć się w opracowaniu „ Bezpośredni wybór sędziów na przykładzie Stanów Zjednoczonych Ameryki” autorstwa mgr Magdalena Abu Gholeh Katedra Prawa Konstytucyjnego Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytet Wrocławski Paweł Bury Koło Naukowe Prawa Konstytucyjnego Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytet Wrocławski. Kolega musi bronić kolegi przed kompromitacją już na starcie wyborów. To ładne zachowanie. Zdanie „Mój drogi dokładnie tak od 200 lar działa system wymiaru sprawiedliwości w USA” ładnie brzmi i tak przekonywująco dla wyborców niezbyt dociekliwych. Czemu dziennikarze nie zadawali pytań? Może wiedzą jak działa system w USA i dlatego głupota postulatu kandydata im mowę odebrała? Trzeba chyba zapytać dziennikarzy czemu nie pytali i jak postulat oceniają a nie zgadywać.
  • MariuszLewandowski-Fc @Cz - Mój drogi - każdy system sprawowanie każdej władzy jest ułomny. Skoro jednak mamy być krajem demokratycznym / osobiście wolałbym jednak monarchię dynastyczną / to nie widzę powodów by w dziedzinie sądownictwa panowała tyrania i samowola kasty sędziowskiej która stawia się nie w roli sługi interesów narodu ale w interesie obrońcy grup interesów i układów, Skoro radzimy sobie z wyborem Prezydenta Elbląga nie widzę podstaw byśmy nie mieli wybierać Prokuratora czy Prezesa Sądu Okręgowego o powierzyć mu nadzór nad pracą orzeczniczą Sędziów.12 lat temu Donald Tusk dostał do rąk własnych list otwarty w sprawie lokalnego sądownictwa gdzie padły nazwiska Piechowiak i Kawulak. Premier uważnie list odczytał / na spotkaniu w PWZS/ po czym nie zrobił nic. Piechowiak potem prowadził sprawę Gangu Kulawego i Sąd Apelacyjny uchylił jego Wyrok dokładnie w linii jaką przedstawiłem na Ogrodach Polityki gdzie "lokalna elita intelektualna" mnie wyklaskała nie dopuszczając do siebie myśli że ktoś poza nimi może zabierać głos o mieć inne zdanie. Proces kosztował 4 miliny zł - to na tamte czasu była równowartość około 15 dwupokojowych mieszkań. O winnych nadal nie ma.... Juistitia nadal nie znalazła odwagi by odpowiedzieć - zamilczanie prawdy to ich metoda działania. Chcesz bronić tego układu towarzyskiego kóry nazywam zorganizowaną grupą przestępczą ?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    2
    MariuszLewandowski-Fc(2025-02-02)
  • MariuszLewandowski-Fc @MariuszLewandowski-Fc - cd - Uwagi jakie ten mimo wszystko najlepszy system prawny na świecie możemy wprowadzić ale tak czy tak to właśnie dlatego że Stany zjednoczone są demokratyczne również w sądownictwie są światowym hegemonem. Z faktami się nie dyskutuje choćby dlatego że sam system wyboru Ławników jest o niebo lepszy od naszego który promuje ławników śpiących na sali rozpraw a eliminuje tych aktywnych - patrz sprawa Pani Szmurło. Jeszcze coś masz do powiedzenia poza głupotami ? Wyrok roku pozbawienia wolności za pozbawienie kogoś życia jest dla ciebie ok ? Za kradzież telefonu w Gdańsku zamykają specjalistów od "dziesiony" na trzy lata....
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    2
    MariuszLewandowski-Fc(2025-02-02)
Reklama