10 września na dziedzińcu Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elblągu odbędą się I Elbląskie Potyczki Kulinarne - konkurs, w którym rywalizować będą kucharze z najlepszych restauracji i hoteli z Elbląga i okolic. Tematem pierwszych Elbląskich Potyczek Kulinarnych są „Ryby z naszych jezior, rzek i Zalewu Wiślanego z wykorzystaniem warzyw firmy Oerlemans”.
- Mam nadzieję, że ta impreza wejdzie na stałe do kalendarza elbląskich atrakcji turystycznych - mówi Marcin Witczak, koordynator konkursu, zastępca szefa kuchni restauracji „Pod Aniołami”. - W tym roku będzie to pierwsza edycja Elbląskich Potyczek Kulinarnych, ale impreza pomyślana jest jako coroczne spotkanie promujące kuchnię regionalną oraz hotele, restauracje i firmy gastronomiczne z naszego regionu.
Udział w pierwszej edycji konkursu zgłosiły już ekipy: Restauracja „Pod Aniołami”, Restauracja „Wędrowiec”, Restauracja „Słowiańska”, Hotel „Gromada”, Firma Smak-Pol i Zespół Szkół Gospodarczych. Lista startowa nie jest jeszcze zamknięta - organizatorzy Potyczek zapraszają do udziału w konkursie przedstawicieli kolejnych restauracji i hoteli z Elbląga i okolic. Zapewniają produkty (ryby i warzywa).
Dla zainteresowanych
regulamin konkursu i formularz zgłoszeniowy .
W jury konkursu zasiądą szefowie kuchni słynnych nie tylko w naszym regionie: Hotelu „Anders” w Starych Jabłonkach, Hotelu „Astoria” w Białymstoku, „Tawerny Dominikańskiej” w Gdańsku, Hotelu „Mrągovia-Merkury” w Mrągowie, „Tawerny Rybka w Sopocie.
Program konkursu:
Konkurs odbędzie się w środę 10 września na powietrzu - na dziedzińcu Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elblągu. Czas trwania konkursu dla każdej ekipy to 60 minut plus 10 minut na przygotowanie stanowiska. Wszystkie zespoły będą grillować swoje potrawy.
Wstępny plan konkursu:
godz. 8.00 - Powitanie uczestników.
godz. 8.30 - Odprawa i losowanie stanowisk
godz. 9.00 - Rozpoczęcie konkursu.
godz. 9.00-17.00 - Konkurs kulinarny, live cooking.
godz. 17.00 - Zakończenie konkursu.
godz. 17.00-18.00 - Narada jury.
godz. 18.00 - Ogłoszenie wyników, wręczenie nagród.
Sponsorami konkursu są: Oerlemans, Farutex, Certa, Grupa Żywiec, Hotel Gromada, Restauracja Figaro, Restauracja Słowiańska, Restauracja Pod Aniołami, Salon Renault, Ubezpieczenia Alianz, Fanex, Exclusive Sport, Energa.
Udział w pierwszej edycji konkursu zgłosiły już ekipy: Restauracja „Pod Aniołami”, Restauracja „Wędrowiec”, Restauracja „Słowiańska”, Hotel „Gromada”, Firma Smak-Pol i Zespół Szkół Gospodarczych. Lista startowa nie jest jeszcze zamknięta - organizatorzy Potyczek zapraszają do udziału w konkursie przedstawicieli kolejnych restauracji i hoteli z Elbląga i okolic. Zapewniają produkty (ryby i warzywa).
Dla zainteresowanych
regulamin konkursu i formularz zgłoszeniowy .
W jury konkursu zasiądą szefowie kuchni słynnych nie tylko w naszym regionie: Hotelu „Anders” w Starych Jabłonkach, Hotelu „Astoria” w Białymstoku, „Tawerny Dominikańskiej” w Gdańsku, Hotelu „Mrągovia-Merkury” w Mrągowie, „Tawerny Rybka w Sopocie.
Program konkursu:
Konkurs odbędzie się w środę 10 września na powietrzu - na dziedzińcu Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elblągu. Czas trwania konkursu dla każdej ekipy to 60 minut plus 10 minut na przygotowanie stanowiska. Wszystkie zespoły będą grillować swoje potrawy.
Wstępny plan konkursu:
godz. 8.00 - Powitanie uczestników.
godz. 8.30 - Odprawa i losowanie stanowisk
godz. 9.00 - Rozpoczęcie konkursu.
godz. 9.00-17.00 - Konkurs kulinarny, live cooking.
godz. 17.00 - Zakończenie konkursu.
godz. 17.00-18.00 - Narada jury.
godz. 18.00 - Ogłoszenie wyników, wręczenie nagród.
Sponsorami konkursu są: Oerlemans, Farutex, Certa, Grupa Żywiec, Hotel Gromada, Restauracja Figaro, Restauracja Słowiańska, Restauracja Pod Aniołami, Salon Renault, Ubezpieczenia Alianz, Fanex, Exclusive Sport, Energa.
PD