Mariusz Błaszczak @mblaszczak
Chcecie zobaczyć jak koalicja 13 grudnia marnuje potencjał, który umożliwiłby skokowe zwiększenie liczebność Wojska Polskiego? Właśnie dostałem odpowiedź na interpelację ws. problemów z naborem. Otrzymane dane są przygnębiające.
Od 1 stycznia 2024 r. do @MON_GOV_PL
wpłynęło 46 528 wniosków o rozpoczęcie szkolenia podstawowego w ramach Dobrowolnej Zasadniczej Służby Wojskowej. Szkolenie to rozpoczęło jednak zaledwie 28 283 ochotników!
Oznacza to, że niemal 20 tysięcy osób, które chciały rozpocząć służbę wojskową zostało albo odesłanych z kwitkiem albo zlekceważonych!
To absolutnie niedopuszczalne, jeśli chcemy dalej tworzyć co najmniej 300-tysięczną armię. Jakby tego było mało to z 28 283 ochotników, którzy rozpoczęło szkolenie zaledwie 9 648 zostało powołanych do zawodowej służby. Reszta trafiła do rezerwy zamiast zasilić szeregi armii!
O problemach z naborem sygnalizuję od dawna. Otrzymane dane potwierdzają to co mówiłem od dłuższego czasu - ze względu na problemy finansowe oraz brak elastyczności marnujemy potencjał na budowę silnej i licznej armii!
@Za PO-PSL-SLD-2,50 - Może I dobrze bo robienie DPSu z Monu się zakonczy. Wolę tys ludzi którzy się nadają (choć wątpię w to dość mocno bo wiem kto tam rzadzi) niż 35 tys bab z biedronki bezdomnych i Jessica i braianow co po 300m mają zawał