- Najbardziej lubię te konkursy za świetną atmosferę - przyznała Sara z klasy III A, która startowała już w kilku kulinarnych zmaganiach, a dziś (26 października) w Zespole Szkół Gospodarczych razem z innymi uczniami wzięła udział w konkursie inspirowanym jednym z symboli jesieni, jakim jest dynia. Zobacz zdjęcia.
Konkurs „Wariacje z dyni” zorganizowany został przez Zespół Szkół Gospodarczych dla uczniów wszystkich klas, a w tym roku wzięło w nim udział 11 drużyn po dwie osoby.
- Głównym założeniem jest przygotowanie wyrobu kulinarnego lub cukierniczego z dyni — tłumaczy Agnieszka Banaszczuk, nauczycielka i jedna z trzech organizatorek konkursu. - Uczniowie muszą podać po dwie porcje swojego dania.
W skład jury wchodzili szefowie kuchni trzech elbląskich restauracji.
- Kryteria, jakimi będą kierowali się w swojej ocenie, to przede wszystkim smak, podanie, zastosowane techniki, higiena oraz organizacja pracy. Na przygotowanie swoich potraw uczniowie mają 120 minut - powiedziała nam Agnieszka Banaszczuk.
Członkowie jury mieli możliwość obserwować uczniów podczas ich pracy.
- Inicjatywa tych konkursów jest bardzo fajna, bo dzięki nim uczniowie się rozwijają, a dla mnie jest to też okazja do poznania, być może, przyszłych pracowników - powiedział nam Mariusz Długokęcki, szef kuchni jednej z elbląskich restauracji. - Chętnie uczestniczę w takich konkursach, chętnie uczniom pomagam i służę radą — dodał.
Nad konkursem czuwała też dyrekcja szkoły.
- Młodzież jest bardzo kreatywna, uczniowie potrafią zrobić z dyni do jedzenia takie rzeczy, o jakich nam się nie śniło - przyznała dyrektorka Zespołu Szkół Gospodarczych, Kamila Urbańska. - Dzieciaki w takich konkursach chcą też się sprawdzić, sami z siebie się zgłaszają i wykazują bardzo duże zaangażowanie.
Uczniowie mieli okazję popisać się swoją pomysłowością już na samym etapie wymyślania dań.
- Pieczony schab nadziewany śliwką i puree z dyni - pochwalił się swoim daniem Paweł, z klasy II A.
- A do tego zupa krem z dyni, podawana z rybą i pestkami dyni - dodał jego kolega z drużyny, Igor.
Zanim w salach kuchennych rozpoczęło się gotowanie, na korytarzach uczniowie mierzyli się ze stresem.
- Trochę się denerwujemy, chociaż już brałyśmy wcześniej udział i zajęłyśmy wtedy trzecie miejsce - przyznała przed rozpoczęciem jedna z uczestniczek, Nikola z klasy II A na kierunku technik żywienia. - Dziś przygotujemy placki z dyni w sosie serowym - dodała.
Do rywalizacji mogli podejść uczniowie mający różne kulinarne doświadczenie.
- Najbardziej lubię te konkursy za świetną atmosferę - przyznała Sara z klasy III A, która startowała już w kilku kulinarnych zmaganiach. - Dziś zrobimy fondant dyniowy z lodami i pumpkin spice latte.
Po intensywnych 120 minutach zmagań, jurorzy wyłonili zwycięzców.
Pierwsze miejsce za deser „Jesienna kraina lodu” zdobyły Oliwia Woźniak i Karolina Pakulska.
Drugie miejsce z pączkami ziemniaczano-dyniowymi z gęsiny, dyni i sera zajęły uczennice Angelika Jaroszek i Natalia Turko.
Ostatnie miejsce na podium zajęli Stanisław Prus oraz Adrian Stachecki za ravioli z dynią, gorgonzolą i sosem pistacjowo-pomarańczowym.
Na specjalne wyróżnienie za fondant dyniowy z lodami i pumpkin spice latte zasłużyli Sara Witek i Illia Hvost.