W tym roku po raz pierwszy w Zespole Szkół gospodarczych w Elblągu zostanie zorganizowany w szkole Ogólnopolski konkurs kulinarny Black Box. Konkurs odbędzie się 4 grudnia. Zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej będzie stworzenie niezapomnianych potraw z produktów wylosowanych z tzw. czarnej skrzynki.
Celem konkursów, jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy, wyrabianie poczucia piękna, estetyki. Celem nadrzędnym, tego konkursu jest wyłonienie młodych kreatywnych przyszłych kucharzy. Zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej będzie stworzenie niezapomnianych potraw
z produktów wylosowanych z tzw. czarnej skrzynki. Zespół liczący dwie osoby musi przygotować swoje potrawy w czasie 1,5 godziny. Do konkursu zostały zaproszone szkoły o profilu gastronomicznym z terenu całej Polski. W sumie ma być 16 zespołów.
Liczymy na to iż młodzież będzie w stanie wyczarować maleńkie arcydzieła dla podniebienia i oczu z zaledwie kilku składników, a wyniki ich eksperymentów będą w stanie zaskoczyć i zadziwić profesjonalistów.
Do jury zaprosiliśmy znamienite osoby (m. in. restauratorów i szefów kuchni). Będą to: Józef Sadkiewcz, Krzysztof Szulborski, Mariusz Gachewicz, Krzysztof Gradziewicz, Lesław Wyszyński, Artur Wilga, Michał Jankowski, Piotr Niewiadomski. Andrzej Jabłoński, Bogusław Redliński, Krystian Olejnik, Mira Tkacz, Emilia Cirocka.
Cały konkurs zostanie zorganizowany w całości dzięki hojności sponsorów. Jest to jedyny konkurs, w którym uczniowie nie ponoszą żadnych kosztów związanych z uczestnictwem w konkursie, poza kosztem dojazdu.
z produktów wylosowanych z tzw. czarnej skrzynki. Zespół liczący dwie osoby musi przygotować swoje potrawy w czasie 1,5 godziny. Do konkursu zostały zaproszone szkoły o profilu gastronomicznym z terenu całej Polski. W sumie ma być 16 zespołów.
Liczymy na to iż młodzież będzie w stanie wyczarować maleńkie arcydzieła dla podniebienia i oczu z zaledwie kilku składników, a wyniki ich eksperymentów będą w stanie zaskoczyć i zadziwić profesjonalistów.
Do jury zaprosiliśmy znamienite osoby (m. in. restauratorów i szefów kuchni). Będą to: Józef Sadkiewcz, Krzysztof Szulborski, Mariusz Gachewicz, Krzysztof Gradziewicz, Lesław Wyszyński, Artur Wilga, Michał Jankowski, Piotr Niewiadomski. Andrzej Jabłoński, Bogusław Redliński, Krystian Olejnik, Mira Tkacz, Emilia Cirocka.
Cały konkurs zostanie zorganizowany w całości dzięki hojności sponsorów. Jest to jedyny konkurs, w którym uczniowie nie ponoszą żadnych kosztów związanych z uczestnictwem w konkursie, poza kosztem dojazdu.
Katarzyna Gliniecka, Karolina Wojtusiak - organizatorki konkursu