
Baranek z czerwoną chorągiewką, stał się symbolem ofiary paschalnej Jezusa Chrystusa i świąt wielkanocnych. Można go zrobić z czekolady, cukru, ciasta, marcepanu, szynki, pasztetu, gipsu, wełny, masy cukrowej lub solnej. Można go zrobić samodzielnie, bez wychodzenia z domu.
Z historii
Baranek z czerwoną chorągiewką, stojący na stole na „łączce” z zielonego zboża lub rzeżuchy, jest symbolem zwycięstwa - przypomina triumf nad męką i śmiercią Jezusa Chrystusa. Określenia „Baranek Boży” używał wobec Jezusa Chrystusa Jan Chrzciciel (J 1, 29), który odwoływał się w swoim przepowiadaniu do biblijnej Księgi Wyjścia, gdzie baranek był ofiarą składaną Bogu i ważnym elementem celebracji święta Paschy, kiedy to Izraelici pomazali krwią baranka drzwi domów, by ocalić swe pierworodne dzieci od śmierci (Wj 12, 1-27). W Księdze Izajasza Baranek Boży symbolizuje też ofiarę Jezusa na krzyżu, którą złożył dla odkupienia ludzkości (Iz 53, 7-10). Towarzyszący od około VII w. obyczaj ustawiania baranka na wielkanocnym stole oficjalnie potwierdził i wprowadził papież Urban V (1310-1370) pragnąc, aby wierni podczas świętowania nie zapominali o religijnym przesłaniu święta. Baranek jest więc biblijnym symbolem Wielkanocy, który stojąc na świątecznym stole ma przypominać o dającej nadzieję istocie tych świąt, co zwłaszcza w perspektywie kwarantanny, przymusowego odosobnienia i panującej epidemii nabiera dodatkowej, symbolicznej wymowy, bo nadzieja na lepsze jutro jest nam potrzebna, jak chyba nigdy dotąd…
Kreatywnie, bez wychodzenia z domu
W czasie pandemii koronawirusa, kiedy możliwość wychodzenia z domu i robienia zakupów jest ograniczona, można baranka wielkanocnego przygotować samodzielnie. Jeśli mamy odpowiednią foremkę, można go upiec z ciasta. Jeśli mamy odpowiednie zdolności możemy wykonać go z włóczki lub z ciastoliny. Najtańszym jednak sposobem jest przygotowanie baranka z masy solnej. Praca nad barankiem może być alternatywą i twórczym zajęciem angażującym dzieci, które muszą teraz spędzać czas w domu.
Jak przygotować masę solną
Masa solna to swoisty materiał plastyczny, który można zrobić w warunkach domowych. Masa przygotowana jest z produktów spożywczych, więc nie jest toksyczna, a do tego daje się dowolnie kształtować.
Figurki ulepione z masy solnej wystarczy odłożyć w suche miejsce i pozostawić na kilka dni, żeby stwardniały lub wysuszyć używając do tego piekarnika. Po wysuszeniu ulepione figurki można pomalować.
Czego potrzebujemy:
1 miarka soli (drobnoziarnistej)
1 miarka mąki
1/2 miarki wody
Mąkę mieszamy z solą, po czym dodajemy stopniowo wodę, jednocześnie zagniatając masę rękami. Masę należy wyrabiać do momentu, aż będzie miała zwartą, plastelinową konsystencję i będzie łatwo formować się w rękach.
Jak przechowywać masę solną?
Jeśli ze składników wyszła nam zbyt duża ilość masy, nie musimy jej wyrzucać. Masę solną można przechowywać nawet wiele dni. Ważne, by nie dopuścić do jej wyschnięcia. Sprawdzonym sposobem jest włożenie jej do foliowego woreczka i szczelne zamknięcie. Dobrze jest włożyć taki pakunek następnie do lodówki.
Ulepione z masy solnej figurki warto wysuszyć w piekarniku w temperaturze 80 stopni przez ok. 3-5 godz., aż stwardnieją. Dopiero wtedy można je pomalować za pomocą zwykłych farb plakatowych, akrylowych lub flamastrów. Aby figurki były trwalsze farbę można utrwalić lakierem lakierem do włosów w sprayu.
Jeśli potrzebujecie dodatkowej inspiracji, jak wykonać takie figurki możecie zerknąć tutaj