W sobotę, 23 marca nauczycielki Zespołu Szkół Gospodarczych uczestniczyły w konferencji "Let's make a change" w Pradze zorganizowanej przez University of Natural Resources and Life Sciences w Wiedniu. Jako zwycięzcy konkursu Reduce Food Waste Award 2019 nauczycielki otrzymały certyfikat dla najlepszego projektu.
Miały także możliwość zaprezentowania działań podejmowanych przez uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół Gospodarczych związanych z niemarnowaniem żywności. Cieszymy się, że projekt wzbudził duże zainteresowanie innych uczestników konferencji, czego dowodem była nie tylko dyskusja, ale także indywidualne rozmowy. Miłym akcentem było spotkanie z przedstawicielami Federacji Polskich Banków Żywności Dorotą Napiórkowską i Łukaszem Beierem, którzy również cieszyli się, że wspólna inicjatywa w obszarze popularyzowania idei niemarnowania żywności w Polsce została doceniona na forum międzynarodowym.
Konferencja była okazją do wysłuchania wielu ciekawych prelekcji przedstawicieli Czech, Austrii, Niemiec i Węgier na temat różnych sposobów walki z marnowaniem żywności, właściwym jej przechowywaniem i przetwarzaniem. Cała konferencja utrzymana była w konwencji "eco" i "zero waste" włącznie z cateringiem, który opierał się na produktach bio i w 100% wykorzystywanych np. puree z ziemniaków w mundurkach.
Konferencja była okazją do wysłuchania wielu ciekawych prelekcji przedstawicieli Czech, Austrii, Niemiec i Węgier na temat różnych sposobów walki z marnowaniem żywności, właściwym jej przechowywaniem i przetwarzaniem. Cała konferencja utrzymana była w konwencji "eco" i "zero waste" włącznie z cateringiem, który opierał się na produktach bio i w 100% wykorzystywanych np. puree z ziemniaków w mundurkach.
nauczyciele ZSG: Barbara Bukowska, Marzena Szczech, Monika Makutonowicz