UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Ja dziwię się najbardziej temu, że są jeszcze w Elblągu jacyś naiwniacy, którzy myślą, że na Górze Chrobrego powstanie jakaś sensowna turystyka albo rekreacja. Gdyby miała powstać (i gdyby były ku temu warunki) - to już dawno by powstała. Zamiast tego mieliśmy tam krótkotrwały stok narciarski - nie dość, że sezonowy, to jeszcze dla całych 30 narciarzy z naszego miasta i 20 kolejnych spoza Elbląga. O tym, jakie "warunki" turystyczne panują w tej części miasta, niech świadczy przykład Gęsiej Góry - opustoszałej i regularnie demolowanej przez meneli. A dlaczego zacząłem od tej kwestii? Bo nie ma się nad tym co zastanawiać, tylko oddzielić Górę Chrobrego od Bażantarni wariantem nr 2 - tyle tylko, że łączącym się z ul. Chrobrego jak najdalej od wiat na polanie. Niech ten wariant wręcz "ociera" się o Górę Chrobrego. A naiwniacy nadal mogą biadolić, że problem skomunikowania (intensywnie zaludniającej się) Łęczyckiej z północną częścią miasta jest mniej ważny niż imprezki plenerowe dla 50 osób.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    8
    5
    KibiczProstej(2024-11-03)
  • @KibiczProstej - Też uważam, że wariant 2 z połączeniem do Chrobrego byłby najrozsądniejszy i najtańszy. Trzeba myśleć ekonomiczni. Przecież wiadomo, że na realizację tej inwestycji fundusze będą ograniczone.
  • MariuszLewandowski-Fc @KibiczProstej - Nie ma Pan racji. Góra Chrobrego i Gęsia Góra to jedno i to samo i trzeba je rozpatrywać razem. Gdyby nie karygodna głupota trzynastu radnych PIS-u być może mielibyśmy już stok z igielitem bo kwestie klimatyczne kompensuje się właśnie taką nawierzchnią. Gęsia jest demolowana bo brak tam kamer o i ja i współautor projektu je rewitalizacji żądamy tego od 12 lat - to jedyne zadanie z pierwszej edycji Budżetu Obywatelskiego nie zakończone do dziś. Jak coś ma byc zrobione dobrze warto poczekać.... Dziękować Bogu że Elbląg przestał się wyludniać -113 tyś to już jakiś wzrost i zapewne powód do rozpaczy w Olsztynie.... Co do imprezek racja że wygrywają ale ja bym tego nie potępiał... Na Gęsiej była kiedyś fajna letnia dyskoteka po to warto o takie miejsca walczyć. I mam nadzieje że tę walkę znów wygramy z korzyścią dla naszych dzieci i wnuków.
    0
    8
    MariuszLewandowski-Fc(2024-11-03)
  • @MariuszLewandowski-Fc - Oczywiście, że Gęsia Góra i Góra Chrobrego to jedna całość. Nigdzie nie napisałem inaczej, więc nie wiem, dlaczego Pan zrozumiał mnie na opak. I właśnie z powodu tej jednej całości należałoby (poprzez wariant 2) odseparować od Bażantarni, w sposób tworzący wyraźną barierę architektoniczną (czyli właśnie ulicę), zarówno Górę Chrobrego jak i Górę Gęsią. O igielitach, torach saneczkowych, tunelach pod Górą Chrobrego (ha ha ha) czy drodze czteropasmowej (to ostatnie to chyba nie od Pana) to ja raczej wolę się nie wypowiadać - bo wiadomo... gdzie trzech Polaków tam cztery opinie i pięć kłótni. Pan może sobie wierzyć w możliwości inwestycyjne na obu górach, a ja już nie muszę - z powodów wspomnianych w moim poprzednim komentarzu. A tak w ogóle - patrząc nie tylko na Pana komentarze, ale i na wszystkie inne - stwierdzam, że idealne rozwiązanie tej sytuacji w ogóle nie istnieje, bo niezależnie od wybranego wariantu i tak znajdą się i jego plusy jak i minusy. Bażantarnia powinna zostać "nietknięta" (z wyjątkiem tego krótkiego odcinka od leśniczówki do podnóża Góry Chrobrego) - piszę to jako biegacz. Więc niezmiennie bawi mnie też jedna z Pana koncepcji, czyli "wpięcia" omawianej inwestycji do ul. Królewieckiej przy schronisku dla psiaków. Czyli de facto ulica przez sam środek Bażantarni, dobrze rozumiem?
    6
    2
    KibiczProstej(2024-11-03)
  • MariuszLewandowski-Fc @KibiczProstej - Idealne rozwiązania są tylko w bajkach 0 zawsze jest coś za coś. O igielitach wyciągach czy torze saneczkowym nie zapomnę jak nie daliśmy zapomnieć o Basenie na Spacerowej choćby pisząc list do Kanclerz Merkel. Wiele z tych rzeczy których pisze że bym je chciał a które Pan je kontestuje kontestuje mogą zrobić nasi następcy - miasto ma inną perspektywę czasową i ona liczy się w setkach lat. Szukamy rozwiązania rozwojowego a na razie wybieramy półśrodki i naprawiamy błędy poprzedników - na tym polega życie...
    0
    4
    MariuszLewandowski-Fc(2024-11-03)
Reklama