Według danych KG Policji w 2024 roku odnotowano ogółem 440 269 przestępstw o charakterze kryminalnym (w 2023 roku 474 528), z tego najwięcej ok.47 % to kradzieże, rozboje, napady, zabór mienia. W ub. roku z poważniejszych przestępstw odnotowano 507 zabójstw, w tym 16 z udziałem obcokrajowców, głównie z Ukrainy i Gruzji oraz 17 przestępstw handlu ludźmi w tym 2 z udziałem obcokrajowców (Turcja i Maroko). Zlikwidowano też 85 nielegalnych laboratoriów produkujących narkotyki, w tym 17 działających poza granicami Polski. Według tych statystyk na ogólną liczbę przestępstw dokonanych w ubiegłym roku prawie w 5% sprawcami byli cudzoziemcy, a przeważali obywatele państw byłego ZSRR. W 2024 roku w Polsce legalnie przebywało 3 561 122 cudzoziemców, w tym 2 237 875 z Ukrainy. Straż Graniczna odnotowała w ub roku 16 375 przypadków nielegalnych pobytów cudzoziemców. SG natomiast oficjalnie nie podała ilości prób nielegalnego przekroczenia granicy w 2024 roku.
@Amigrantyk - Jaka teza ponad statystykę??? Prawilnych polskich przestępców będziemy prosić o pomoc jak Ukraińcy i Gruzini opanują rynek windykacji wymuszeń i rozbojów. Twoje statystyki to nie są fakty tylko cyfry. Teraz mamy dwie opcje gdy konflikt wojenny się zakończy. Wersja na miękko. Kobiety stąd wyjadą i rynek opiekunek + gastro + hotelowy się zapadnie pod siebie. Wersja na ostro. To żołnierze styrani wojną przyjadą tu do swoich kobiet. Zajechani jak konie po westernie. Do pracy tu przyjadą? A może na ciężkie terapie PTSD? A może szybki pieniądz = łatwy pieniądz... niekoniecznie etat tylko bardziej Makarov kal 9 i jazda po bandzie.