
Zbliża się jesień, a wraz z nią sezon na przeziębienia. Jeśli chcemy ich uniknąć, już teraz powinniśmy zacząć wzmacniać naszą odporność, stosując odpowiednie dodatki do posiłków i właściwie się ubierając.
Przeziębienie zwykle trwa 8-10 dni. Utrudnia pracę i normalne funkcjonowanie. Katar (nieżyt nosa), zapalenie tchawicy, kaszel, bóle mięsni i gorączka to zazwyczaj objawy towarzyszące przeziębieniu. W aptekach wprawdzie nie brakuje leków przeciwgorączkowych, przeciwzapalnych i przeciwbólowych, które łagodzą skutki infekcji i pomagają organizmowi ją zwalczyć, ale przecież lepiej nie dopuścić do przeziębienia niż się z nim męczyć.
Najłatwiej wzmacniać system odpornościowy, dokonując kilku modyfikacji w naszym menu. Po przyjściu z pracy lub szkoły dobrze jest wypić szklankę gorącej herbaty z sokiem malinowym, malinowo-lipowym lub aroniowym, które zawierają witaminę C. Zamiast soku można też użyć konfitur z tych samych owoców. Dużo witaminy C znajduje się także w czarnych porzeczkach oraz cytrynie. Z połowy cytryny, całego grejpfruta i łyżki miodu lipowego lub mniszkowego przygotować możemy podwyższający odporność mus. Wystarczy zmiksować wymienione składniki w malakserze.
Bakteriobójczo i przeciwzapalnie działa czosnek oraz cebula. Niestety, pozostawiają one nieprzyjemny zapach, w związku z czym nie są polecane do spożycia w ciągu dnia. Wprawdzie można zakupić kapsułki z wyciągiem z czosnku, ale znacznie przyjemniejszym zamiennikiem o takich samych właściwościach są pachnące przyjemnie goździki oraz cynamon. Oba składniki świetnie komponują się z kompotem z jabłek, który można przygotować jako napój do obiadu dla całej rodziny (na 1 litr kompotu 6-8 goździków i ½ łyżeczki cynamonu). Goździki można też dodawać do herbaty z miodem i cytryną, co dodaje jej egzotycznego aromatu.
Słabe działanie przeciwzapalne wykazuje też rumianek, ale by podnieść odporność organizmu, trzeba go pić regularnie i codziennie, aby substancje dobroczynne utrzymywały się na stałym poziomie. W różnych miejscach domu i w samochodzie przyjemnego zapachu dostarczają małe woreczki z lawendą, która zawiera, podobnie jak cynamon, olejki eteryczne znane z właściwości bakteriobójczych. Do kąpieli dodać możemy płynu lub olejku sosnowego, który pomoże oczyścić drogi oddechowe.
We wrześniowe poranki warto też pamiętać o odpowiednim ubiorze. Lepiej rano, wychodząc do szkoły lub pracy, ubrać się ciepło i później żakiet czy kurtkę zdjąć, niż doprowadzić do wyziębienia i przewiania organizmu, co może spowodować przeziębienie. Kiedy zdarzy nam się zachorować, wraz z aspiryną i innymi aptecznymi pigułkami ulgę może przynieść napar z lipy, dzikiego bzu i dzikiej róży oraz z malin i jeżyn. Ważne, aby podczas stanu gorączkowego spożywać duże ilości płynów zapobiegające odwodnieniu i dodatkowemu osłabieniu organizmu. Pamiętajmy, że owoce, warzywa i zioła są sprzymierzeńcami człowieka w zachowaniu dobrego zdrowia, samopoczucia i urody.
Najłatwiej wzmacniać system odpornościowy, dokonując kilku modyfikacji w naszym menu. Po przyjściu z pracy lub szkoły dobrze jest wypić szklankę gorącej herbaty z sokiem malinowym, malinowo-lipowym lub aroniowym, które zawierają witaminę C. Zamiast soku można też użyć konfitur z tych samych owoców. Dużo witaminy C znajduje się także w czarnych porzeczkach oraz cytrynie. Z połowy cytryny, całego grejpfruta i łyżki miodu lipowego lub mniszkowego przygotować możemy podwyższający odporność mus. Wystarczy zmiksować wymienione składniki w malakserze.
Bakteriobójczo i przeciwzapalnie działa czosnek oraz cebula. Niestety, pozostawiają one nieprzyjemny zapach, w związku z czym nie są polecane do spożycia w ciągu dnia. Wprawdzie można zakupić kapsułki z wyciągiem z czosnku, ale znacznie przyjemniejszym zamiennikiem o takich samych właściwościach są pachnące przyjemnie goździki oraz cynamon. Oba składniki świetnie komponują się z kompotem z jabłek, który można przygotować jako napój do obiadu dla całej rodziny (na 1 litr kompotu 6-8 goździków i ½ łyżeczki cynamonu). Goździki można też dodawać do herbaty z miodem i cytryną, co dodaje jej egzotycznego aromatu.
Słabe działanie przeciwzapalne wykazuje też rumianek, ale by podnieść odporność organizmu, trzeba go pić regularnie i codziennie, aby substancje dobroczynne utrzymywały się na stałym poziomie. W różnych miejscach domu i w samochodzie przyjemnego zapachu dostarczają małe woreczki z lawendą, która zawiera, podobnie jak cynamon, olejki eteryczne znane z właściwości bakteriobójczych. Do kąpieli dodać możemy płynu lub olejku sosnowego, który pomoże oczyścić drogi oddechowe.
We wrześniowe poranki warto też pamiętać o odpowiednim ubiorze. Lepiej rano, wychodząc do szkoły lub pracy, ubrać się ciepło i później żakiet czy kurtkę zdjąć, niż doprowadzić do wyziębienia i przewiania organizmu, co może spowodować przeziębienie. Kiedy zdarzy nam się zachorować, wraz z aspiryną i innymi aptecznymi pigułkami ulgę może przynieść napar z lipy, dzikiego bzu i dzikiej róży oraz z malin i jeżyn. Ważne, aby podczas stanu gorączkowego spożywać duże ilości płynów zapobiegające odwodnieniu i dodatkowemu osłabieniu organizmu. Pamiętajmy, że owoce, warzywa i zioła są sprzymierzeńcami człowieka w zachowaniu dobrego zdrowia, samopoczucia i urody.
mk