Jak podają synoptycy przed nami kolejna fala upałów. Chłodzimy się zimnymi napojami, lodami czy też kąpielą w jeziorze czy morzu... Jest jeszcze jedna opcja – pyszny smoothie. Smoothie to kompozycja zmiksowanych owoców zmieszanych z sokiem lub lodem. Odpowiednio przygotowany gęsty koktajl jest świetną alternatywą dla lodów i mrożonych sorbetów. Jego atutem jest niska kaloryczność, duża ilość witamin i dość niska cena przygotowania. Zobacz przepisy.
Konsystencja smoothie przypomina popularnego „szejka”, ale w wersji oryginalnej nie zawiera jednak produktów nabiałowych. Zazwyczaj nie dodaje się do niego smakowych lodów, lecz kostki lodu (z wody mineralnej). Przygotowany ze świeżych owoców, stanowi w upalne dni orzeźwienie, dostarczając jednocześnie organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Napój przygotowuje się w zasadzie bez cukru, można jednak tę regułę złamać, choć podniesie to jego kaloryczność.
Na kwaśno:
Składniki: 1 banan, 1 obrana ze skóry cytryna, 1 pomarańcz. Owoce zmiksować dodając do smaku ok. 2 łyżeczek cukru lub miodu oraz 5 kostek lodu. Zamiast lodu można użyć według uznania mrożonych jagód lub malin. Spożywać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.
Zapach mango:
Składniki: 1-2 szt. obranych ze skórki owoców mango, 1 szklanka owoców malin, jagód, lub aronii (mogą być mrożone), można dodać miód lub cukier do smaku. Zmiksować i podawać do spożycia.
Z truskawek:
Składniki: 10-15 dag surowych lub 7-8 mrożonych truskawek, 1 banan, 2 obrane jabłka, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub ½ szklanki soku z kartonika. Przygotowanie: Owoce zmiksować, dodać sok pomarańczowy i kostki lodu według uznania. Podawać w pucharkach z listkiem mięty lub melisy.
Dietetyczny:
Składniki: 1 obrany grejpfrut, 1 szklanka jagód, 4-5 kostek lodu, 1 łyżeczka miodu. Zmiksować. Spożywać od razu.
Ananasowo-jagodowy:
Składniki na 4 osoby: 1 obrany ananas, 1 szklanka jagód i malin (mogą być mrożone),
200 ml soku ananasowego. Jeśli mamy świeże owoce dla schłodzenia dodajemy 6-8 kostek lodu. Zmiksować. Podawać od razu.
Leśna fantazja:
Składniki: garść malin, poziomek lub truskawek, jagód i jeżyn, 200 ml soku jabłkowego.
Zmiksować owoce, dodając kostki lodu według uznania.
Deser à la smoothie:
Składniki: 1 banan, 1 kiwi, 150 ml jogurtu naturalnego, pół szklanki mleka, łyżka miodu, łyżka soku z cytryny, kilka kostek lodu. Przygotowanie: Banana i kiwi pokroić na duże cząstki i wrzucić do blendera. Dolać jogurt, mleko, miód i sok z cytryny. Wrzucić kostki lodu i zmiksować wszystko na gładki i puszysty napój.
Orzeźwiający kompot z miętą:
Składniki na 4 osoby: 500 g truskawek; 500 g porzeczek; 60 g cukru; 5-8 listków mięty. Owoce umyć i oczyścić z szypułek. Listki mięty opłukać i osuszyć. 2 l wody zagotować, dodać cukier i listki mięty, gotować ok. 5 minut. Kompot wystudzić. Podawać z kostkami lodu.
Na kwaśno:
Składniki: 1 banan, 1 obrana ze skóry cytryna, 1 pomarańcz. Owoce zmiksować dodając do smaku ok. 2 łyżeczek cukru lub miodu oraz 5 kostek lodu. Zamiast lodu można użyć według uznania mrożonych jagód lub malin. Spożywać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce.
Zapach mango:
Składniki: 1-2 szt. obranych ze skórki owoców mango, 1 szklanka owoców malin, jagód, lub aronii (mogą być mrożone), można dodać miód lub cukier do smaku. Zmiksować i podawać do spożycia.
Z truskawek:
Składniki: 10-15 dag surowych lub 7-8 mrożonych truskawek, 1 banan, 2 obrane jabłka, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub ½ szklanki soku z kartonika. Przygotowanie: Owoce zmiksować, dodać sok pomarańczowy i kostki lodu według uznania. Podawać w pucharkach z listkiem mięty lub melisy.
Dietetyczny:
Składniki: 1 obrany grejpfrut, 1 szklanka jagód, 4-5 kostek lodu, 1 łyżeczka miodu. Zmiksować. Spożywać od razu.
Ananasowo-jagodowy:
Składniki na 4 osoby: 1 obrany ananas, 1 szklanka jagód i malin (mogą być mrożone),
200 ml soku ananasowego. Jeśli mamy świeże owoce dla schłodzenia dodajemy 6-8 kostek lodu. Zmiksować. Podawać od razu.
Leśna fantazja:
Składniki: garść malin, poziomek lub truskawek, jagód i jeżyn, 200 ml soku jabłkowego.
Zmiksować owoce, dodając kostki lodu według uznania.
Deser à la smoothie:
Składniki: 1 banan, 1 kiwi, 150 ml jogurtu naturalnego, pół szklanki mleka, łyżka miodu, łyżka soku z cytryny, kilka kostek lodu. Przygotowanie: Banana i kiwi pokroić na duże cząstki i wrzucić do blendera. Dolać jogurt, mleko, miód i sok z cytryny. Wrzucić kostki lodu i zmiksować wszystko na gładki i puszysty napój.
Orzeźwiający kompot z miętą:
Składniki na 4 osoby: 500 g truskawek; 500 g porzeczek; 60 g cukru; 5-8 listków mięty. Owoce umyć i oczyścić z szypułek. Listki mięty opłukać i osuszyć. 2 l wody zagotować, dodać cukier i listki mięty, gotować ok. 5 minut. Kompot wystudzić. Podawać z kostkami lodu.
mk