UWAGA!

Przepis na wtorek. Kuchnia węgierska

 Przepis na wtorek. Kuchnia węgierska

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią węgierską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dziś to zupa fasolowa z kiszoną kapustą oraz Pörkölt, czyli tradycyjny węgierski gulasz.

Zupa fasolowa (składniki):
       - 1 i 1/2 szklanki fasoli suchej
       - 100 g boczku wędzonego
       - 350 g wieprzowiny b/k
       - 2 -3 ząbki czosnku
       - 1 średnia cebula
       - 1 mała marchewka
       - 1 mała łodyga selera naciowego
       - 2 litry bulionu wołowego
       - 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
       - 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
       - 2 puszki kapusty kiszonej 411 g każda
       - sól i pieprz do smaku
       - śmietana kwaśna, natka pietruszki
      
       Przygotowanie:
       Fasolę przygotować w jeden z dwóch sposobów - albo namoczyć przez noc albo zalać wodą, zagotować i odczekać 1 godzinę.
       Boczek i wieprzowinę pokroić, czosnek, cebulę, marchew i seler obrać i też pokroić. Wrzucić boczek na patelnię, podsmażyć kilka minut, dodać cebulę i czosnek i podsmażyć znowu kilka minut, dodać mięso wieprzowe i wszystko razem podsmażyć aż mięso straci surowy kolor.
       Wodę z fasoli odlać i dodać do niej podsmażoną mieszankę, marchew i seler oraz bulion i słodką paprykę mieloną - gotować 1 godzinę. Aby zagęścić zupę należy wyjąć łyżką cedzakową część fasoli oraz trochę wywaru (oczywiście już nie tą samą łyżką cedzakową), zmiksować na puree i wlać do garnka z zupą i teraz dodać też kapustę kiszoną (bez kwaśnej wody, a jeśli zbyt kwaśna to można kapustę przepłukać) i gotować do miękkości kapusty, około 45 minut.
       Posolić, popieprzyć do smaku - dużo pieprzu albo można też opcjonalnie dodać ostrej/bardzo ostrej papryki. Podać z kwaśną śmietaną i natką.

 


      
       Pörkölt (składniki):
       - cała łopatka wieprzowa
       - 2 duże czerwone papryki
       - 1 duża cebula
       - ząbek czosnku
       - pół puszki pomidorów
       - pół szklanki wody do podlania
       - 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki
       - łyżka mielonej ostrej papryki
       - sól
       - 3 łyżki oleju
      
       Przygotowanie:
       Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę, a następnie przesmażamy na dwóch łyżkach oleju. Na pozostałym oleju smażymy na złoto cebulę.
       Przekładamy mięso i cebulę do garnka, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, podlewamy wodą i dusimy około 20 minut.
       Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, paprykę mieloną, pastę paprykową (lub ostrą paprykę mieloną) oraz pomidory z puszki. Przyprawiamy solą i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
       Podajemy z dowolnymi dodatkami, ale najlepiej smakuje z ziemniakami i mizerią z ogórków lub ulubioną surówką. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni węgierskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie węgierskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • A moim zdaniem, kto jak kto, ale profesjonaliści powinni uważać na zestawienia w promowanych posiłkach. Co widzimy na talerzu? Świeże pomidory i ogórki razem, a wiadomo że:" Ogórek nie lubi pomidora. Nie jedz ich razem, bo. .. Zarówno ogórki, jak i pomidory są smaczne. A do tego zdrowe chciałoby się powiedzieć. I tak jest, jednak warto pamiętać, że lepiej je jeść oddzielnie. A to dlatego, że wspólnie sporo tracą na wartości, bowiem świeże ogórki niszczą witaminę C. Łyżeczka soku z ogórków jest w stanie zneutralizować witaminę C zawartą w 3 litrach pomidorowego soku. Dużo bezpieczniejsze są ogórki kiszone. W przeciwieństwie do swieżych warzyw, same zawierają witaminę C. "