UWAGA!

Przepis na wtorek. Kuchnia polska

 Przepis na wtorek. Kuchnia polska

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią polską, a co za tym idzie, kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące z naszej ojczyzny: kapuśniak oraz pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym.

Kapuśniak (składniki):
       - 1 główka włoskiej kapusty lub 2 jeśli jest nieduża
       - 2 l wywaru lub wody
       - 1 marchewka
       - 1 pietruszka
       - pół pęczka koperku,
       - 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
       - sok z cytryny
       - 3 łyżki masła
       - 1 łyżka mąki
       - sól, pieprz
       - 2-3 kostki rosołowe
      
       Przygotowanie:
       W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła. Kapustę oczyszczamy, siekamy i przesmażamy na maśle kilka minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Kapustę zalewamy wywarem lub wodą (w takim wypadku możemy dodać kostki rosołowe).
       Po 10 minutach gotowania dorzucamy do rondla ziemniaki, oczyszczone i pokrojone w plasterki lub w słupki marchewkę i pietruszkę. Całość gotujemy razem do miękkości.
       Z łyżki mąki i łyżki masła robimy zasmażkę, którą zaprawiamy nasz kapuśniak - nie jest ona jednak konieczna. Koperek siekamy, wsypujemy do zupy, przyprawiamy solą pieprzem i sokiem z cytryny. Serwujemy.

 


      
       Pieczeń z szynki wieprzowej w sonie własnym (składniki):
       - szynka wieprzowa
       - sól, pieprz
       - przyprawa uniwersalna
       - czosnek
       - olej
       - liść laurowy
       - ziele angielskie
       - mąka
       - 100ml zimnej wody
      
       Przygotowanie:
       Szynkę umyj, natrzyj solą i pieprzem. Obierz czosnek. Nakłuwaj mięso pod kątem ok. 45° na głębokość ok. 3/4 wysokości mięsa, tak, aby otwory „podzieliły” kawałek mięsa na długości na 5 części (4 nakłucia). Nakłucia powinny być naprzemienne (raz zaczynamy z jednej strony, raz z drugiej). W każdy powstały otwór włóż 2 - 3 ząbki czosnku.
       Nagrzej piekarnik do temp. 175°. Szynkę z czosnkiem ułóż w brytfance, polej olejem, włóż do piekarnika i piecz ok. 2 godz. Pod koniec pieczenia wlej do brytfanki z mięsem 400 ml wody.
       Upieczoną szynkę przełóż na deskę. Wytworzony sos przelej do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez 15 min. Sos zagęść mąką wymieszaną w 100 ml zimnej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
       Szynkę pokrój w plastry i polej sosem. Proponujemy podawać z ziemniakami puree. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)