UWAGA!

Przepis na wtorek. Kuchnia kaszubska

 Przepis na wtorek. Kuchnia kaszubska

I oto nastał kolejny wtorek. A z kolejnym wtorkiem przyszły kolejne receptury na dania, pochodzące z kaszub. Fartuchy w dłoń i zaczynamy bo obiad na dziś to zalewajka oraz ferkase.

Zalewajka (składniki):
       - butelka żuru
       - 4-5 ząbków czosnku
       - ziemniaki
       - liść laurowy
       - ziele angielskie (3-4 ziarenka)
       - sól, pieprz
       - wkładka - wędzona kiełbasa lub boczek
       - 2-3 kapelusze grzybów suszonych
       - kwaśna śmietana
      
       Przygotowanie:
       Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka z gotującą wodą włożyć kiełbasę (jaką kto ma- może być w pęcie, ale także świetna jest pokrojona w pół-plasterki), namoczone wcześniej grzyby, czosnek w ząbkach i przyprawy. Chwile pogotować.
       Wrzucić ziemniaki. Gdy będą jeszcze lekko twarde (a gotują się szybko, bo są pokrojone) wlać żur. Zagotować.
       Po paru minutach dodać śmietanę (kwaśną). Serwować w talerzach lub miseczkach z "wkładką". Świetnie do tego smakuje kromka świeżego chleba.

 


      
       Ferkase (składniki):
       - 1 kura
       - włoszczyzna z kapustą
       - podpieczona na blasze cebula
       - pieprz, sól
       - cukier
       - cztery garście ryżu
       - 3 szklanki mleka
       - łyżka masła
      
       Sos (składniki):
       - 3 łyżki mąki
       - 15 dag masła
       - 3 szklanki rosołu
       - sok z cytryny
       - cukier
       - 500 ml śmietany
       - 5 żółtek
       - garść rodzynków
      
       Przygotowanie:
       Kurę zalać zimną wodą gotować na bardzo wolnym ogniu, dodać włoszczyznę, przyprawy, rosół ma ledwo "mrugać". Ryż przepłukać zalać niedużą ilością wody podgotować następnie zalać wrzącym mlekiem, posolić, dać łyżkę masła przykryć i wstawić do gorącego piekarnika, aż sam dojdzie.
       Stopić kilka łyżek masła, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem mieszać szybciutko aby nie było grudek, dodać resztę składników sosu. Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak, na końcu dodać sparzone rodzynki.
       Na dużym półmisku układać wieniec z ryżu, w środek i dookoła ryżu układać pokrojoną na części kurę, oblać wszystko sosem, resztę podając w sosjerce. Dekoracją mogą być warzywa wyjęte z rosołu, zwłaszcza marchewka i kapustka.
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni kaszubskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie kaszubskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      


       Restauracja Da Vinci
jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Redakcja

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)