UWAGA!

Przepis na wtorek. Kuchnia gruzińska

 Przepis na wtorek. Kuchnia gruzińska

I oto nastał kolejny wtorek. A z kolejnym wtorkiem przyszły kolejne receptury na dania, pochodzące z kraju oddalonego od Polski ponad 2 tys. km. Fartuchy w dłoń i zaczynamy bo obiad na dziś to gruzińska zupa szeczaurandi oraz mcwadi, czyli pyszny szaszłyk.

Szeczaurandi (składniki):
       - wywar z kurczaka
       - seler
       - pietruszka
       - cebula
       - por
       - ziemniaki
       - orzechy włoskie
       - sól, pieprz
       - kolendra
       - mięta
      
       Przygotowanie:
       Ugotować wywar z kurczaka. Dodać do niego starte na tarce warzywa (seler, pietruszka, podsmażona wcześniej cebula). Gotować ok. 20 min.
       Do zupy dodać pokrojony w plastry por, ziemniaki i zmielone orzechy włoskie. Całość gotować do miękkości doprawiając pod koniec solą, pieprzem, kolendrom i miętą.

 


      
       Mcwadi z sosem tkemali (składniki):
       - mięso wieprzowe (500g)
       - oliwa
       - ocet
       - czosnek
       - sól, pieprz
       - papryka słodka
       - ziarna kolendry
       - bakłażan
       - cebula
       - boczek
       - kiszona kapusta
       - orzechy
      
       Sos (składniki):
       - 1 kg śliwek
       - 2 papryczki chilli
       - cukier
       - sól, pieprz
       - czosnek
       - mielona kolendra
      
       Przygotowanie mcwadi:
       Mięso wieprzowe pokroić w prostokąty, rozbić tłuczkiem i zamarynować (oliwa, ocet, czosnek, papryka słodka, ziarna kolendry, sól, pieprz).
       Na patyczki nabić zamarynowane mięso, boczek oraz bakłażan i cebulę. Gotowe szaszłyki upiec na rożnie i podawać z sosem tkemali.
      
       Przygotowanie sosu:
       Śliwki umyć, w wypadku suszonych namoczyć w letniej wodzie. Pozbyć się pestek. W rondelku o grubym dnie, zalać wodą aby przykryła owoce i zagotować. Przetrzeć lub zmiksować na jednolitą masę.
       Rozetrzeć czosnek z solą i dodać do garnka, wraz z papryką, kolendrą i cukrem. Doprawić pieprzem, podlać odrobiną wody i gotować jeszcze na bardzo małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
       Całość najlepiej podać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z orzechami i czosnkiem. Polać sosem przygotowanym wcześniej i już ostudzonym. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni gruzińskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie gruzińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      
      
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)