UWAGA!

Przepis na środę. Kuchnia węgierska

 Przepis na środę. Kuchnia węgierska

Dziś, w naszym poradniku, kolejny dzień z kuchnią węgierską. Regiony te słyną z przepysznych domowych potraw. Dziś nie może być inaczej. Wszystkim, którzy nie mają pomysłu na obiad, prezentujemy recepturę na kartoflankę po pastersku i schab po alzacku.

Kartoflanka po pastersku (składniki):
       - wywar z kurczaka
       - marchew
       - pietruszka
       - seler
       - ziemniaki ½ kilo
       - mąka
       - jajka
       - sól, pieprz
       - boczek 20 dag
       - cebula
      
       Przygotowanie:
       Po ugotowaniu wywaru z kurczaka, dodajemy do niego pokrojone w plasterki warzywa (marchew, pietruszkę i seler). Gotujemy 10-20 min. Następnie dodajemy, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
       W międzyczasie przygotowujemy csipetke, czyli kluski podobne do naszych zacierek. Robimy je z mąki, jaj i wody. Ciasto w nich musi być dość ścisłe, a z niego urywamy palcami małe kluseczki.
       Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy przesmażony na patelni boczek i cebulę.

 


      
       Schab po alzacku (składniki):
       - 1 kg schabu wieprzowego
       - sól, pieprz
       - mąka
       - olej
       - kiszona kapusta
       - boczek 20 dag
       - ziemniaki
      
       Przygotowanie:
       Ze schabu wykrajamy kotlety i rozbijamy je tłuczkiem. Po doprawieniu solą i pieprzem posypujemy je mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju.
       W osobnym garnku, gotujemy kapustę kiszoną. Po ugotowaniu przekładamy ją do żaroodpornego naczynia. Na kapuście układamy, usmażone wcześniej kotlety. Na samej górze układamy usmażone plasterki boczku i dusimy ok. 20-30 min. Całość podajemy z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni węgierskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie węgierskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)