Trzeci dzień z kuchnia polską w naszym poradniku to trzecia porcja dwudaniowego obiadu przygotowanego wspólnie przez portEl.pl i Pizzerie da Vinci. Na półmetku tygodnia znajdziecie u nas przepisy na zupę fasolową z zacierkami oraz kotlet po szwajcarsku. Mamy nadzieję, że Wam zasmakuje.
- marchewka
- pietruszka
- paczka fasoli
- 150g boczku wędzonego
- 3 ziemniaki
- mąka
- jajko
- 2 cebule
- sól, majeranek
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Fasole namoczyć i pozostawić na całą noc. Gotować tak, by była lekko twarda, a następnie odcedzić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w paski, ugotować i dodać ziemniaki.
Boczek pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować do momentu, aż wszystkie produkty będą miękkie, następnie dodać fasolę.
Z mąki i jajka oraz odrobiny wody zrobić ciasto. Po wyrobieniu powinno być twarde. Rwać ciasto i rzucać na gotującą się zupę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do zupy. Doprawić solą i majerankiem. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Kotlet po szwajcarsku (składniki):
- ser żółty Gouda lub mozzarella 25 dag
- pieczarki surowe 25 dag
- cebula 1 szt.
- szynka w plasterkach 25 dag
- olej roślinny lub oliwa z oliwek (0.5l do smażenia)
- bułka tarta do panierowania
- jajka 3 szt.
- sól (szczypta do smaku)
- pieprz czarny (szczypta do smaku)
- piersi z kurczaka (1 podwójna)
Przygotowanie:
Najpierw pokroić pieczarki oraz cebulkę i podsmażyć na masełku.
Piersi z kurczaka mielimy lub siekamy w robocie, solimy mięso. Moczymy ręce wodą, bierzemy kulkę z mięsa do ręki i ugniatamy na kotlecika.
Następnie na kotleciki dajemy plasterek szynki oraz plasterek sera żółtego. Na ser dodajemy 2 łyżki pieczarek z cebulką i na to dokładamy jeszcze jeden plasterek sera.
Przykrywamy drugą kulką mięsa ugniecionego na kotlecika - formujemy w półkole (przylepiamy tak, aby się nie rozlatywały). Czynność powtarzamy do wyczerpania mięsa (powinno wyjść 4-5 kotlecików).
Panierujemy najlepiej dwa razy - później smażymy. Podajemy z ziemniaczkami i kapustą pekińską. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!