UWAGA!

Przepis na środę. Kuchnia polska

 Przepis na środę. Kuchnia polska

Trzeci dzień z kuchnia polską w naszym poradniku to trzecia porcja dwudaniowego obiadu przygotowanego wspólnie przez portEl.pl i Pizzerie da Vinci. Na półmetku tygodnia znajdziecie u nas przepisy na zupę fasolową z zacierkami oraz kotlet po szwajcarsku. Mamy nadzieję, że Wam zasmakuje.

Zupa fasolowa z zacierkami (składniki):
       - marchewka
       - pietruszka
       - paczka fasoli
       - 150g boczku wędzonego
       - 3 ziemniaki
       - mąka
       - jajko
       - 2 cebule
       - sól, majeranek
       - natka pietruszki
      
       Przygotowanie:
       Fasole namoczyć i pozostawić na całą noc. Gotować tak, by była lekko twarda, a następnie odcedzić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w paski, ugotować i dodać ziemniaki.
       Boczek pokroić w kostkę, dodać do warzyw i gotować do momentu, aż wszystkie produkty będą miękkie, następnie dodać fasolę.
       Z mąki i jajka oraz odrobiny wody zrobić ciasto. Po wyrobieniu powinno być twarde. Rwać ciasto i rzucać na gotującą się zupę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju i dodać do zupy. Doprawić solą i majerankiem. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

 


      
       Kotlet po szwajcarsku (składniki):
       - ser żółty Gouda lub mozzarella 25 dag
       - pieczarki surowe 25 dag
       - cebula 1 szt.
       - szynka w plasterkach 25 dag
       - olej roślinny lub oliwa z oliwek (0.5l do smażenia)
       - bułka tarta do panierowania
       - jajka 3 szt.
       - sól (szczypta do smaku)
       - pieprz czarny (szczypta do smaku)
       - piersi z kurczaka (1 podwójna)
      
       Przygotowanie:
       Najpierw pokroić pieczarki oraz cebulkę i podsmażyć na masełku.
       Piersi z kurczaka mielimy lub siekamy w robocie, solimy mięso. Moczymy ręce wodą, bierzemy kulkę z mięsa do ręki i ugniatamy na kotlecika.
       Następnie na kotleciki dajemy plasterek szynki oraz plasterek sera żółtego. Na ser dodajemy 2 łyżki pieczarek z cebulką i na to dokładamy jeszcze jeden plasterek sera.
       Przykrywamy drugą kulką mięsa ugniecionego na kotlecika - formujemy w półkole (przylepiamy tak, aby się nie rozlatywały). Czynność powtarzamy do wyczerpania mięsa (powinno wyjść 4-5 kotlecików).
       Panierujemy najlepiej dwa razy - później smażymy. Podajemy z ziemniaczkami i kapustą pekińską. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Redakcja

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)