Dziś, w naszym poradniku, kolejny dzień z kuchnią kaszubską. Regiony te słyną z przepysznych domowych potraw. Dziś nie może być inaczej. Wszystkim, którzy nie mają pomysłu na obiad, prezentujemy recepturę na zarzutkę oraz kotlet schabowy z pieczarkami i serem.
- 2l wody
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag kiszonej kapusty
- 5 dag słoniny
- cebula
- kminek
- sól
Przygotowanie:
W małej ilości wody gotujemy kapustę razem z sokiem. Następnie, pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy z kminkiem.
Drobno pokrojoną słoninę podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą. Okraszamy tym ziemniaki. Dodajemy kapustę, doprawiając ją solą i pieprzem.
Kotlet schabowy z pieczarkami i serem (składniki):
- schab
- 8 pieczarek
- 1 pomidor
- dowolna przyprawa np. oregano
- ser w plastrach lub starty na tarce
- sól
- pieprz
- jajko
- bułka tarta
- smalec
- trochę oleju
Przygotowanie:
Schab rozklepujemy tłuczkiem wkładamy do jajka ze szczyptą soli (według uznania) i panierujemy w bułce tartej. Opanierowane kotlety schabowe smażymy na smalcu na złocisty kolor na małym ogniu.
W między czasie ,gdy smażymy kotlety przyrządzamy pieczarki z pomidorem. Pieczarki i pomidora należy opłukać i pokroić w niewielką kosteczkę. Następnie rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pieczarki z pomidorem. Dobrze podsmażamy. Mieszając je, dodajemy dowolna przyprawę i odrobinę soli i pieprzu.
Gdy mamy już upieczone kotlety schabowe wkładamy je do brytfanny lekko przesmarowanej smalcem -następnie rozkładamy na wierzchu kotleta podsmażone pieczarki z pomidorem, a na wierzch tego kładziemy ser w plasterkach lub starty. Gdy wszystko jest już gotowe wkładamy kotlety do piekarnika nagrzanego do temp.160-180 stopni i zapiekamy je tak aby ser się roztopił i lekko zarumienił. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami i zieloną sałatką ze śmietaną. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni kaszubskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie kaszubskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!