UWAGA!

Przepis na poniedziałek. Kuchnia węgierska

 Przepis na poniedziałek. Kuchnia węgierska

Dziś rozpoczynamy kolejny, kulinarny cykl portElu i Pizzerii Da Vinci. Było już kilka różnych kuchni, m.in. staropolska, ukraińska czy włoska. Dziś rozpoczynamy tydzień ze smakami z Węgier. Jeśli są wśród Was fani dobrej kuchni to na pewno docenią nasze receptury. Rozpoczynamy tydzień z kuchnią węgierską, a obiad na dziś to zbójnicka zupa z papryką oraz kotlet drobiowy.

Zupa zbójnicka (składniki):
       - mięso z kurczaka
       - cebula
       - marchew
       - pietruszka
       - seler
       - ziemniaki
       - pieczarki
       - czosnek
       - sól, pieprz
       - ostra i słodka papryka
       - sos sojowy
       - makaron
      
       Przygotowanie:
       Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć. Na patelnie wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Całość przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Dodać warzywa i później ziemniaki.
       Następnie dorzucić pokrojone pieczarki i czosnek. Doprawić solą, pieprzem oraz paprykami (słodką i ostrą). Na koniec wlać trochę sosu sojowego. Podawać z makaronem.

 


      
       Kotlet drobiowy (składniki):
       - pierś z kurczaka
       - sól, pieprz
       - jajko
       - ketchup
       - papryka ostra
       - bułka tarta
       - ziemniaki
       - ulubiona surówka
      
       Przygotowanie:
       Z piersi z kurczaka wyciąć kotlety, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Następnie wbić jajko do miski, dodać ketchup, sól i pieprz. Dosypać ostrej papryki, a mięso obtoczyć w tak przygotowanej panierce po uprzednim jej roztrzepaniu. Po namoczeniu posypać bułką tartą i usmażyć.
       Całość podajemy w zestawie z ziemniakami oraz ulubioną surówką.
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni węgierskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie gruzińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      
      
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • Prosiłbym też o podawanie potrzebnych ilości składników i proporcji w opisywanych przepisach Jestem zielony w sprawach kulinarnych i ciężko by mi było dobrać odpowiednie proporcje
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3
    0
    xzxxnm(2014-02-10)