Dziś rozpoczynamy kolejny, kulinarny cykl portElu i Pizzerii Da Vinci. Było już kilka różnych kuchni, m.in. staropolska, ukraińska czy włoska. Dziś rozpoczynamy tydzień ze smakami z Węgier. Jeśli są wśród Was fani dobrej kuchni to na pewno docenią nasze receptury. Rozpoczynamy tydzień z kuchnią węgierską, a obiad na dziś to zbójnicka zupa z papryką oraz kotlet drobiowy.
- mięso z kurczaka
- cebula
- marchew
- pietruszka
- seler
- ziemniaki
- pieczarki
- czosnek
- sól, pieprz
- ostra i słodka papryka
- sos sojowy
- makaron
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć. Na patelnie wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Całość przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować. Dodać warzywa i później ziemniaki.
Następnie dorzucić pokrojone pieczarki i czosnek. Doprawić solą, pieprzem oraz paprykami (słodką i ostrą). Na koniec wlać trochę sosu sojowego. Podawać z makaronem.
Kotlet drobiowy (składniki):
- pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- jajko
- ketchup
- papryka ostra
- bułka tarta
- ziemniaki
- ulubiona surówka
Przygotowanie:
Z piersi z kurczaka wyciąć kotlety, rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Następnie wbić jajko do miski, dodać ketchup, sól i pieprz. Dosypać ostrej papryki, a mięso obtoczyć w tak przygotowanej panierce po uprzednim jej roztrzepaniu. Po namoczeniu posypać bułką tartą i usmażyć.
Całość podajemy w zestawie z ziemniakami oraz ulubioną surówką.
Już jutro kolejne przepisy z kuchni węgierskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie gruzińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!