UWAGA!

Przepis na poniedziałek. Kuchnia kaszubska

 Przepis na poniedziałek. Kuchnia kaszubska

Po krótkiej przerwie znów wracamy. Kolejny cykl kulinarny utrzymujemy na ojczystych terenach. W tym tygodniu rozpoczynamy przygodę z kuchnią kaszubską. Charakteryzuje się ona prostotą, z czego na pewno ucieszą się kulinarni amatorzy oraz wyrafinowanym smakiem, który w pełni odda klimat dawnych zagród i karczm. Dania na dziś to zupa grzybowa i duszona wieprzowina.

Zupa grzybowa (składniki):
       - boczniaki 50 dag
       - marchew
       - pietruszka
       - por
       - seler
       - rosół drobiowy
       - mąka pszenna 1 łyżka
       - masło
       - natka pietruszki
       - pieprz
       - curry
       - gałka muszkatołowa
       - wino wytrawne
      
       Przygotowanie:
       Oczyścić grzyby i pokroić w paski, usmażyć na maśle. Uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Pod koniec smażenia dodać wino i chwilę pogotować, odstawić z gazu.
       Obrać, opłukać i pokroić w kostkę seler, por, marchew, pietruszkę. Warzywa podsmażyć. Następnie zalać wywarem z 1,5 l wody oraz kostki rosołowej i ugotować. Pod koniec gotowania dodać grzyby. Gotować 10 minut i doprawić do smaku pieprzem, curry i gałką muszkatołową. Zupę z boczniaków podawać posypaną natką pietruszki.

 


      
       Duszona wieprzowina (składniki):
       - puc wieprzowy lub kawał łopatki ze skórą
       - 2 cebule
       - olej
       - kminek
       - majeranek
       - pieprz, sól
      
       Przygotowanie:
       Mięso umyć, osuszyć, ponacinać skórę w kratkę dla lepszego przejścia przypraw, natrzeć solą, pieprzem, kminkiem. Odłożyć aby aromaty przeszły następnie natrzeć majerankiem i obsmażyć na tłuszczu.
       Skroić cebulę w piórka, posypać nią mięso, obsmażać przewracając często, aby równo zrumienić, podlać wrzątkiem dusić ok. 30 min. Przewrócić skórą do góry, dusić dalej do miękkości, podlewać wodą, która wyparuje.
       Miękkie mięso wyjąć z sosu ostudzić pokrajać w plastry, sos zagęścić mąką, mięso włożyć z powrotem do garnka. Podawać z golcami / kluski z ziemniaków / parowanymi kluskami, tłuczonymi kartoflami. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni kaszubskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie kaszubskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)