UWAGA!

Przepis na poniedziałek. Kuchnia gruzińska

 Przepis na poniedziałek. Kuchnia gruzińska

Dziś rozpoczynamy kolejny, kulinarny cykl portElu i Pizzerii Da Vinci. Było już kilka różnych kuchni, m.in. staropolska, ukraińska czy włoska. Dziś rozpoczynamy tydzień ze smakami orientalnymi. Jeśli są wśród Was fani ostrych i wyrazistych smaków powinni być zadowoleni. Oficjalnie rozpoczynamy tydzień z kuchnią gruzińską, a obiad na dziś to zupa Liobis Chorba na ostro i kurczak z teriaki i imbirem.

Liobis Chorba (składniki):
       - wywar z kurczaka
       - masło
       - oliwa
       - marchew
       - seler
       - pietruszka
       - por
       - cebula
       - czosnek
       - czerwona fasola
       - ziemniaki
       - sól, pieprz
       - natka pietruszki
       - ocet winny
      
       Przygotowanie:
       Ugotować wywar z kurczaka. W garnku rozpuścić masło z oliwą i dodać pokrojone w kostkę warzywa. Po podsmażeniu, warzywa dodać do wywaru i gotować ok. 20 min.
       Następnie, do zupy dorzucić czosnek i ugotowaną wcześniej czerwoną fasolę. Dodać jeszcze ziemniaki i gotować na wolnym ogniu przez 30 min.
       Na koniec doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki oraz octem winnym.

 


      
       Kurczak z teriaki i imbirem (składniki):
       - ketchup
       - imbir
       - czosnek
       - miód
       - pieprz, sól
       - pierś z kurczaka
       - cebula
       - ryż
       - surówka z ogórków
      
       Przygotowanie:
       Na początek przyrządzić marynatę (ketchup wymieszać ze startym na tarce imbirem, dodać czosnek, miód oraz pieprz i sól).
       Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Dodać pokrojoną w pióra cebulę, a następnie dokładnie wymieszać. Zapiec, po wcześniejszym przełożeniu do żaroodpornego naczynia. Podawać z ryżem i surówką z ogórków. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni gruzińskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie gruzińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      


      
       Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Redakcja

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • Ostrzegam przez pizzeria. Jedzenia oceniać nie jestem w stanie, być może jest dobre, ale obsługa to porażka! Powinni ich pilnować albo wymienić. Z grupką znajomych czekaliśmy na to aż ktoś podejdzie odebrać zamówienie i po kilku napomnieniach pani na kasie opryskliwym tonem poinformowała, że jest za dużo klientów, podczas gdy w trakcie oczekiwań wyraźnie było widać, ze 3 panie kelnerki ochoczo dyskutowały za barem. Porażka. Wyszłam stamtąd informujac, ze każdego będę ostrzegać przed taką knajpą, na co młoda pani wzruszyła ramionami z ironicznym uśmieszkiem. Dopięłam swego, mnóstwo moich znajomych juz uprzedziłam i tam nie zachodzą, nie mówiąc już o tym, ze jak kogoś u siebie goszczę, to na bank mogłabym nie raz kogoś tam zabrać, a tak stracili naprawdę sporo grono klientów. Nie wróżę kariery i to tylko dzięki personelowi.