UWAGA!

Przepis na piątek. Kuchnia węgierska

 Przepis na piątek. Kuchnia węgierska

Dziś wypada piąty dzień cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Jako, że w tym tygodniu prym wiedzie kuchnia węgierska, również i dziś czekają na Was przepisy z tego kraju. Na pierwsze danie zupa Ragut, a na drugie placek po węgiersku.

Zupa Ragut (składniki):
       - wywar z kurczaka
       - marchew
       - seler
       - pietruszka
       - biała kapusta
       - pieczarki
       - ziemniaki
       - sól, pieprz
       - śmietana
       - sok z cytryny
      
       Przygotowanie:
       Po ugotowaniu wywaru z kurczaka dodajemy, rozdrobnioną marchew, pietruszkę, seler oraz białą kapustę. Potem dodajemy, pokrojone w plasterki pieczarki.
       Ziemniaki kroimy w kostkę i także wrzucamy do zupy. Gotujemy do miękkości. Na końcu pozostaje nam doprawić solą i pieprzem, dolać śmietankę i trochę soku z cytryny.

 


      
       Placek po węgiersku (składniki):
       - ziemniaki
       - cebula
       -jajko
       - mąka
       - sól, pieprz
       - jogurt
       - marchew
       - seler
       - pietruszka
       - papryka w proszku (ostra i słodka)
       - woda
       - koncentrat pomidorowy
       - mięso wołowe
       - śmietana
      
       Przygotowanie:
       Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Tą samą czynność powtarzamy z cebulą. Dodajemy jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Dolewamy także jogurt i całość mieszamy przygotowując ciasto.
       Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki. Muszą być duże (wielkości naleśników), aby potem nałożyć w nie farsz i złożyć na pół.
       Przygotowanie farszu rozpoczynamy od pokrojenia w kostkę mięsa wieprzowego. Dodajemy do tego, również pokrojone marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Całość podsmażamy dodając paprykę, pieprz i sól. Podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
       Następnie dodajemy trochę koncentratu pomidorowego oraz doprawiamy raz jeszcze ostrą i słodka papryką. Tak przygotowany farsz, nakładamy na usmażone placki, składamy na pół i polewamy śmietaną Smacznego!
      
       Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie węgierskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      
      


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)