UWAGA!

Przepis na piątek. Kuchnia ukraińska

 Przepis na piątek. Kuchnia ukraińska

Dziś wypada ostatni dzień ukraińskiego cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Kuchnia ukraińska, charakteryzuje się przede wszystkim zamiłowaniem do dań z mąki i kaszy oraz wszelakich mięs. Nie ma więc co czekać. Obiad na piątek to „Ucha” wg Buni oraz śledź w śmietanie.

„Ucha” wg Buni (składniki):
       - 3 filety z dorsza
       - 3 marchewki
       - 1 pietruszka
       - kawałek selera
       - 2 duże cebule
       - pół białej części pora
       - 6 gałązek kopru
       - 3 gałązki natki pietruszki
       - 4 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
       - 2 listki pietruszki
       - 3 ziela angielskie
       - 1 łyżka masła
       - pół szklanki słodkiej śmietanki (30% lub 18%)
       - 1 żółtko
       - masło
       - 2 łyżeczki mąki
       - sól
       - pieprz kolorowy (grubo mielony)
       - maggi do smaku
       - 6 małych ziemniaczków w mundurkach
      
       Przygotowanie:
       Dorsza filetować, odkładając czyste mięso. Obrane warzywa, ziele, listki, koper, gałązki pietruszki i pół łyżeczki soli zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 45 min, a następnie przecedzić. Tak przygotowany wywar doprawić solą oraz maggi.
       Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Następnie do gorącego wywaru wkładać podzielone na kawałki filety z dorsza i gotować na małym gazie przez 15 min. Zaciągnąć rozdrobnioną w odrobinie zimnej wody mąką i zagotować. Potem, dodać masło i śmietankę.
       Obrać białe mięso z wyjętych z zupy rybich głów i kręgosłupów, a następnie włożyć do zupy. Podawać układając na talerzach plastry ziemniaków, zalewając zupą i posypać pokrojoną natką pietruszki.

 


      
       Śledź w śmietanie (składniki):
       - 2 filety śledziowe w zalewie
       - 1 duża cebula
       - 1 jabłko
       - 1 śmietana ukwaszana
       - sól, pieprz
       - 1 puszka czerwonej fasoli
      
       Przygotowanie:
       Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Następnie obrać jabłko i zetrzeć na tarce. Czerwona fasolkę, jabłko i cebulę połączyć ze śmietaną. Dla smaku doprawić solą i pieprzem.
       Filet ze śledzia pokroić w paski. Podawać ze śmietaną i ziemniaczkami. Smacznego!
      
       To już ostatni przepis z kuchni ukraińskiej. W następnym tygodniu zawitamy inne regiony kulinarne.Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu.
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)