Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia staropolska, ale już od poniedziałku przysmaki z kolejnego regionu świata. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na staropolski żurek na kiełbasie oraz pieczeń wieprzową w sosie grzybowym.
- wywar z kurczaka
- biała kiełbasa
- marchew
- seler
- sól, pieprz
- majeranek
- śmietanka do zup
- czosnek
- ziemniaki
Przygotowanie:
Ugotować wywar z kurczaka po czym dodać do niego białą kiełbasę. Po chwili gotowania wyciągnąć i odłożyć. Potem z niej skorzystamy.
Do wywaru wrzucić rozdrobnione warzywa: marchew, seler oraz pokrojoną w półplasterki, ugotowaną wcześniej białą kiełbasę. Następnie dodajemy, pokrojone w kostkę ziemniaki.
Całość gotować do miękkości doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Na sam koniec dodać śmietankę do zup.
Pieczeń wieprzowa w sosie grzybowym (składniki):
- mięso wieprzowe
- jajka
- bułka
- mleko
- sól, pieprz
- ziemniaki
- buraczki
Sos grzybowy (składniki):
- 400-500g leśnych grzybów
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 szklanka wody
- 1-2 łyżki śmietany 18%
- 1-2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe zmielić. Następnie dodać namoczoną w mleku bułkę oraz sól i pieprz. Tak przygotowane mięso uformować w duży wałek i upiec w piekarniku.
Sos grzybowy: Grzyby oczyścić i pokroić na grubsze plasterki. Na patelni topić masło, dodać posiekaną cebulkę i pokrojone grzyby. Całość dusić ok 10 minut.
Do grzybów dodać wodę, listek laurowy i ziele angielskie. Dusić do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo).
W osobnej misce wymieszać mąkę ze śmietaną i dodać odrobinę zimnej wody, całość wlewać do sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze 1 minutkę.
Przygotowany wcześniej sos grzybowy polać na upieczone mięso, a całość podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Smacznego!
Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie staropolskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!