UWAGA!

Przepis na piątek. Kuchnia polska

 Przepis na piątek. Kuchnia polska

Dziś wypada piąty dzień cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Jako, że w tym tygodniu prym wiedzie kuchnia polska, również i dziś czekają na Was przepisy z naszego kraju. Na pierwsze danie zupa pieczarkowa, a na drugie filet z dorsza.

Zupa pieczarkowa (składniki):
       - wywar z kurczaka
       - marchew
       - seler
       - pietruszka
       - pieczarki 50 dag
       - ziemniaki
       - sól, pieprz
       - śmietana
      
       Przygotowanie:
       Po ugotowaniu 1l-1,5l wywaru z kurczaka dodać warzywa. Najlepiej marchew, seler i pietruszkę, zetrzeć na tarce do gotującej się zupy.
       Kolejnie, wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, a potem pokrojone w kostkę ziemniaki. Tak przygotowaną zupę gotować jeszcze przez 30 min.
       Po upływie pół godz. zupę doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu dodać ok. 20 ml śmietany.

 


      
       Filet z dorsza (składniki):
       - 5 filetów z dorsza
       - przyprawa do ryb
       - sól, pieprz
       - jajko
       - bułka tarta
       - olej do smażenia
      
       Przygotowanie:
       Filety kroimy na kawałki i oprószamy przyprawą, jajko mieszamy z solą i pieprzem.
       Kawałki ryby maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Odsączamy na ręczniku papierowym.
       Rybę podajemy z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
      
       Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)