Dziś wypada piąty dzień cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Jako, że w tym tygodniu prym wiedzie kuchnia polska, również i dziś czekają na Was przepisy z naszego kraju. Na pierwsze danie zupa pieczarkowa, a na drugie filet z dorsza.
- wywar z kurczaka
- marchew
- seler
- pietruszka
- pieczarki 50 dag
- ziemniaki
- sól, pieprz
- śmietana
Przygotowanie:
Po ugotowaniu 1l-1,5l wywaru z kurczaka dodać warzywa. Najlepiej marchew, seler i pietruszkę, zetrzeć na tarce do gotującej się zupy.
Kolejnie, wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, a potem pokrojone w kostkę ziemniaki. Tak przygotowaną zupę gotować jeszcze przez 30 min.
Po upływie pół godz. zupę doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu dodać ok. 20 ml śmietany.
Filet z dorsza (składniki):
- 5 filetów z dorsza
- przyprawa do ryb
- sól, pieprz
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety kroimy na kawałki i oprószamy przyprawą, jajko mieszamy z solą i pieprzem.
Kawałki ryby maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Rybę podajemy z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!