Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia gruzińska, ale już od poniedziałku prawdziwa gratka dla lubiących zjeść smacznie i treściwie. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na barszcz polityczny oraz rybę zapiekaną z sosem dereniowym.
- wywar z kurczaka
- marchew
- pietruszka
- seler
- buraki
- kapusta
- ziemniaki
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz
- majonez
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Do ugotowanego wywaru dodać rozdrobnione warzywa (marchew, pietruszkę i seler). Dodać pokrojone w kostkę buraki oraz poszatkowaną kapustę. Gotować 30 min.
Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy.
Na końcu doprawić solą i pieprzem. Podawać z łyżką majonezu na talerzu oraz posypać natką pietruszki.
Ryba zapiekana z sosem dereniowym (składniki):
- 800g filetu z dorsza lub morszczuka
- sól, pieprz
- mięta
- oliwa
- masło
- czosnek
- papryka
- cynamon
- goździki
- wywar z kurczaka
- śmietana
- ziemniaki
- surówka z czerwonej kapusty
Przygotowanie:
Filet podzielić na porcje, doprawić solą i miętą, a następnie pozostawić na 15 min. Po kwadransie, włożyć rybę do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą i posmarować masłem. Po włożeniu do rozgrzanego piekarnika, rybę piec do miękkości.
Sos należy przygotować mieszając czosnek, paprykę, cynamon, goździki, sól, pieprz i wywar. Po przecedzeniu dodać śmietanę i (jeśli ktoś lubi) doprawić raz jeszcze solą i pieprzem.
Rybę, podawać polaną sosem, z ziemniakami oraz surówką z czerwonej kapusty.
Już w poniedziałek kolejne przepisy. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 zł.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!