UWAGA!

Przepis na czwartek. Kuchnia włoska

 Przepis na czwartek. Kuchnia włoska

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią włoską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące ze słonecznej Italii: Crema di zucca con funghi oraz Scalopine spack e gorgonzola.

Crema di zucca con funghi (krem z dyni i prawdziwków)
      
       Składniki:
       - 600g dyni
       - 20g suszonych prawdziwków
       - 2 grzyby prawdziwki świeże (mrożone)
       - 1l rosołu
       - 200g śmietany
       - 150g tartego sera
       - 1 cebula
      
       Na oleju obsmażyć cebulkę i dodać dynie pocietą w kawałki. Po kilku minutach dodać namoczone wcześniej grzyby razem z woda, w której się moczyły.
       Dodać pieprz i sól oraz zagotować trochę rosołu. Gdy się ugotuje, całość zmiksować. Dodać śmietanę i resztę rosołu i ponownie zagotować.
       Wlać krem do miseczki, dodać troszkę startego sera i ozdobić świeżym grzybkiem.
      
       Scalopine spack e gorgonzola (kotlet wieprzowy z bekonem i gorgonzolą)

 


       Składniki:
       - 50g sera gorgonzola
       - 50g bekonu
       - 1 łyżka oliwy z oliwek
       - 6 płatków wieprzowiny
       - pieprz
      
       Na początek gorgonzolę pokroić w kostkę. Usmażyć kotlety na oleju (po 2 minuty z każdej strony). Następnie położyć cieniutki plasterek bekonu i parę kostek gorgonzoli.
       Całość znajdującą się na patelni przykryć pokrywką i dusić minutę, aż gorgonzola się rozpuści.
      
       Tak przyrządzone danie lekko popieprzyć i podać na rucoli. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy włoskiej kuchni. Jeśli nie macie czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której włoskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Tam czeka na Was pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z Gianfranco Vissmanim, cenionym na całym świecie szefem kuchni.
      
      


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

      

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)