UWAGA!

Przepis na czwartek. Kuchnia kaszubska

 Przepis na czwartek. Kuchnia kaszubska

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią kaszubską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to kartoflanka oraz golonka z kapustą.

Kartoflanka (składniki):
       - 1 kg ziemniaków
       - włoszczyzna
       - cebula
       - liść laurowy
       - ziele angielskie
       - sól, pieprz
       - 25 dag surowego boczku
      
       Przygotowanie:
       Zagotować ok.2l wody, dodać włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy.
       Na patelni przesmażyć boczek i cebulkę pokrojone wszystko w kosteczkę. Dodać do zupy kiedy jarzyny i ziemniaki są już miękkie. Doprawić jeszcze do smaku ,dodać zieleninę.
       Do tej zupy dodawano czasami zacierki. Kluseczki zagniatano z 2 jaj, szklanki mąki i odrobiny wody do wyrobienia. Wyrobić twarde ciasto i utrzeć je na tarce lub skruszyć ręką tworząc kluseczki. Wrzucić wprost do zupy. Chwilę pogotować kiedy wypłyną zupa jest praktycznie gotowa. Z zacierką zupa jest bardziej treściwa i pożywna.

 


      
       Golonka z kapustą (składniki):
       - 2 golonki
       - dwie duże główki poszatkowanej i ukiszonej kapusty
       - szklanka kaszy jęczmiennej
       - liść laurowy
       - ziele angielskie
       - sól, pieprz
      
       Przygotowanie:
       Goloneczki oskrobać, wymyć, osuszyć, natrzeć pieprzem solą. Kapustę lekko przepłukać.
       W brytfannie ułożyć golonki, obłożyć je kapustą dookoła, podsypać kaszą wokół mięsa, dodać przyprawy (można dać grzybki suszone) i posiekaną cebulę cebule.
       Zalać wszystko przegotowaną wodą, przykryć pokrywą, dusić do miękkości, sprawdzać, aby sos za szybko nie wyparował. Podawać z opiekanymi kartoflami. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni kaszubskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie kaszubskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
Redakcja

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)