UWAGA!

Przepis na czwartek. Kuchnia gruzińska

 Przepis na czwartek. Kuchnia gruzińska

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią gruzińską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to charczo z kury oraz khingali.

Charczo z kury (składniki):
       - 300 g kury
       - 1/4 szkl. ryżu
       - 2 cebule
       - 1 łyżka tłuszczu
       - 1 łyżka przecieru pomidorowego
       - szczypta cynamonu
       - szczypta ostrej mielonej papryki
       - 2 ząbki czosnku
       - pęczek zielonej kolendry lub pietruszki
      
       Przygotowanie:
       Mięso z kury dobrze wymyć, włożyć do rondla, zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu, zdjąć szumowiny, następnie posolić.
       Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, połączyć z zupą. Dodać namoczony ryż i gotować do miękkości. Na kilka minut przed końcem gotowania wrzucić rozprowadzony przecier pomidorowy i roztarty z solą czosnek.
       Doprawić cynamonem i papryką. Przed podaniem mięso podzielić na porcje. Do każdego talerza wrzucić posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki.

 


      
       Khingali – pierogi (składniki):
       - 1kg wieprzowego mięsa mielonego (może być bardziej tłuste)
       - masło
       - 2 doniczki kolendry
       - 3-4 duże cebule
       - 3-4 ząbki czosnku
       - mąka pszenna
       - woda
       - sól
       - pieprz
       - kwaśna śmietana
       - olej lub oliwa (do garnka z wodą)
      
       Przygotowanie:
       Należy zacząć od farszu, bo musi się dobrze „przegryźć” przed dalszym przygotowaniem. Mielone mięso wieprzowe wrzucić do dużej miski. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, kolendrę i wyciśnięty czosnek.
       Mięso posolić i dodać pieprz. Po dokładnym wymieszaniu konsystencja powinna być spójna o wyraźnym aromacie kolendry, lekko słona.
       Ciasto do chimkali wyrabiać wg starego przepisu babć, czyli do mąki dodać trochę wody, sól i zagnieść ciasto. Masa nie może się kleić, więc trzeba stopniowe dodawać wody i dokładnie mieszać. Po uformowaniu należy rozwałkować je na dużej desce do grubości kilku milimetrów. Miseczką wykrawać duże kółka.
       Na tak przygotowane placki nałożyć dużą łyżką farsz. Na górę położyć plasterek masła i wszystko zawinąć w sakiewkę. Należy uważnie zagnieść górę sakiewki, aby była szczelna. Jest to istotą udanej potrawy. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni gruzińskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie gruzińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)