
Trzy przepisy, które zadowolą każde podniebienie. Do tego oryginalne i łatwe do wykonania. Do wspólnego pieczenia możemy zaangażować dzieci. Frajda dla wszystkich domowników i bezcenne wspomnienia.
Marchewkowiec, czyli piernik z marchewki
Składniki: 3 duże jajka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 3 szklanki startej na wiórki marchwi, 0,5 szklanki oleju, 1 płaska łyżeczka sody spożywczej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon lub przyprawa do piernika, owoce z kompotu (najlepsze są wiśnie drylowane i jabłka).
Przygotowanie: Jajka rozetrzeć z cukrem i kolejno dodawać pozostałe składniki. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 250 stopni.
Świąteczny deser z owocami na gorąco
Składniki: 2 ananasy lub 50 dag wiśni mrożonych lub 50 dag jabłek pokrojonych w talarki;
5 czubatych łyżek miodu (najlepiej pasuje lipowy, akacjowy lub spadziowy), 2 laski wanilii, laska cynamonu (lub ½ łyżeczki cynamonu sproszkowanego lub przyprawy do piernika), kieliszek rumu, 10 łyżek brązowego cukru, 5 łyżek mąki, 10 dag pudru migdałowego (czyli zmielone płatki migdałowe), 1/2 kostki masła.
Przygotowanie: Jeśli wybieramy deser na bazie świeżych ananasów należy go obrać i pokroić na małe kawałki, które łatwo da się nabrać na widelczyk. Jeśli wybieramy wariant z wiśniami lub jabłkami – owoce przepłukać wodą; jabłka – pokroić.
Następnie na dużej patelni rozgrzewamy miód. 2 laski wanilii rozkrój i wyjmij nożem nasionka. Cynamon starty (lub przyprawę piernikową) dodajemy z nasionkami wanilii do miodu. Smażymy owoce przez kilka minut w przepięknie pachnącym miodzie waniliowym. Wlewamy rum i podpalamy go na patelni.
W czasie kiedy owoce na patelni przechodzą miodem i wonnymi przyprawami, przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy cukier, mąkę, puder migdałowy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy warstwę ciepłych owoców z patelni. Rzucamy na nie niewielkie kawałki kruszonki (ciasta). Tak przygotowany deser wkładamy na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podajemy na gorąco z dodatkiem bitej śmietany, wiórków czekoladowych lub bez dodatków. Deser można odgrzewać w piekarniku na następny dzień.
Miodowe babeczki
Składniki: ½ szklanki soku pomarańczowego, ½ szklanki miodu (akacjowego lub lipowego)
1/3 szklanki masła lub margaryny do pieczenia, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody do pieczenia, ½ łyżeczki soli. Masło i mąka do wysmarowani foremek na babeczki.
W tzw. wersji kawalerskiej zamiast samodzielnie przygotowywać ciasto, kupujemy gotowe babeczki w sklepie, a samodzielnie przygotowujemy farsz.
Przygotowanie: Mikserem mieszamy miód, sok pomarańczowy, masło, jaja, cukier waniliowy. Oddzielnie mieszamy mąkę, cukier, sodę do pieczenia, proszek do pieczenia i sól. Łączymy płynne składniki z sypkimi i dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Foremki smarujemy masłem i przyprószyć mąką. Wypełniamy masą do 2/3 pojemności. Pieczemy przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Składniki: 3 duże jajka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 3 szklanki startej na wiórki marchwi, 0,5 szklanki oleju, 1 płaska łyżeczka sody spożywczej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon lub przyprawa do piernika, owoce z kompotu (najlepsze są wiśnie drylowane i jabłka).
Przygotowanie: Jajka rozetrzeć z cukrem i kolejno dodawać pozostałe składniki. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 250 stopni.
Świąteczny deser z owocami na gorąco
Składniki: 2 ananasy lub 50 dag wiśni mrożonych lub 50 dag jabłek pokrojonych w talarki;
5 czubatych łyżek miodu (najlepiej pasuje lipowy, akacjowy lub spadziowy), 2 laski wanilii, laska cynamonu (lub ½ łyżeczki cynamonu sproszkowanego lub przyprawy do piernika), kieliszek rumu, 10 łyżek brązowego cukru, 5 łyżek mąki, 10 dag pudru migdałowego (czyli zmielone płatki migdałowe), 1/2 kostki masła.
Przygotowanie: Jeśli wybieramy deser na bazie świeżych ananasów należy go obrać i pokroić na małe kawałki, które łatwo da się nabrać na widelczyk. Jeśli wybieramy wariant z wiśniami lub jabłkami – owoce przepłukać wodą; jabłka – pokroić.
Następnie na dużej patelni rozgrzewamy miód. 2 laski wanilii rozkrój i wyjmij nożem nasionka. Cynamon starty (lub przyprawę piernikową) dodajemy z nasionkami wanilii do miodu. Smażymy owoce przez kilka minut w przepięknie pachnącym miodzie waniliowym. Wlewamy rum i podpalamy go na patelni.
W czasie kiedy owoce na patelni przechodzą miodem i wonnymi przyprawami, przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy cukier, mąkę, puder migdałowy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy warstwę ciepłych owoców z patelni. Rzucamy na nie niewielkie kawałki kruszonki (ciasta). Tak przygotowany deser wkładamy na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podajemy na gorąco z dodatkiem bitej śmietany, wiórków czekoladowych lub bez dodatków. Deser można odgrzewać w piekarniku na następny dzień.
Miodowe babeczki
Składniki: ½ szklanki soku pomarańczowego, ½ szklanki miodu (akacjowego lub lipowego)
1/3 szklanki masła lub margaryny do pieczenia, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody do pieczenia, ½ łyżeczki soli. Masło i mąka do wysmarowani foremek na babeczki.
W tzw. wersji kawalerskiej zamiast samodzielnie przygotowywać ciasto, kupujemy gotowe babeczki w sklepie, a samodzielnie przygotowujemy farsz.
Przygotowanie: Mikserem mieszamy miód, sok pomarańczowy, masło, jaja, cukier waniliowy. Oddzielnie mieszamy mąkę, cukier, sodę do pieczenia, proszek do pieczenia i sól. Łączymy płynne składniki z sypkimi i dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Foremki smarujemy masłem i przyprószyć mąką. Wypełniamy masą do 2/3 pojemności. Pieczemy przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
mk