
Lato i początek jesieni to świetny czas na odżywienie swojego organizmu i zaopatrzenie go w sporą dawkę witamin. Mamy ogromny wybór owoców, co warto wykorzystać, póki jest okazja!
Owoce są uważane za nie tylko zdrowe, ale i niskokaloryczne. Z tym pierwszym trudno się nie zgodzić, jednak drugie twierdzenie w przypadku niektórych owoców jest nieprawdziwe. Jeden banan ma ok. 150 kcal, ale jabłko tylko 60, za to 100 gram winogron zawiera ok. 70 kalorii, a na takiej porcji zazwyczaj się nie kończy. To jednak naturalnie nie znaczy, że mamy przestać jeść owoce! Warto jednak pamiętać, że one też mają kalorie, zawierają cukry i dlatego nie można jeść ich bez ograniczeń, jeśli chce się zrzucić parę zbędnych kilogramów.
Oczywiście, powinniśmy jeść jak najwięcej zdrowych produktów i korzystając z lata, delektować się świeżymi czereśniami, arbuzami, malinami czy porzeczkami. Lepiej więc zrezygnować z ciastka czy hot doga na rzecz porządnej porcji zdrowych owoców.
Godne polecenia są czereśnie, które, niestety, są sezonowymi owocami i mamy okazję do skosztowania ich świeżych zaledwie przez dwa miesiące w roku. Mają właściwości oczyszczające, są doskonałe dla „sercowców”, ale pomogą także przy zapaleniach dróg moczowych, pęcherza moczowego czy też nerek. Świetnie wpływają na cerę, dodają energii, a przy tym są niskokaloryczne! Wbrew niektórym opiniom, czereśnie mają zaledwie ok. 40 kcal w 100 gramach. Opóźniają także procesy starzenia, są świetnym produktem dla wszystkich dbających o piękny wygląd. Pamiętajmy jednak by nie popijać ich wodą i nie jeść ich bezpośrednio przed cięższym posiłkiem. Może to wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Najlepiej spożywać je na ok. godzinę przed zjedzeniem dania głównego.
Maliny natomiast są doskonałe na przeziębienia i grypy. Świetnie wpływają na układ odpornościowy, dlatego warto dawać je także dzieciom. Kobiety planujące ciążę również nie powinny ich unikać, te owoce mają bowiem w sobie cenny dla nich składnik – kwas foliowy.
Godne polecenia są również porzeczki, a w szczególności czarne. Zawierają bardzo dużo witaminy C, mają również działanie przeciwzapalne, są idealne na wszelkie problemy żołądkowe. Czerwone za to delikatnie przeczyszczają, a także pobudzają apetyt, a co ważniejsze, zapobiegają nowotworom.
Śliwki zapobiegają chorobom serca i miażdżycy. Suszone mają właściwości przeczyszczające, ale warto pamiętać, że są również bardzo kaloryczne. Te owoce wpływają doskonale na cerę, pomagają zachować jej świeży wygląd.
Gruszki natomiast zawierają potas, błonnik, żelazo i witaminę C, obniżają także ciśnienie krwi, mają też działanie moczopędne. Nie wolno zapominać, że te owoce są ciężkostrawne i nie poleca się ich osobom mającym problemy żołądkowe.
Jagody zapobiegają problemom z oczami, są również doskonałym lekarstwem na problemy żołądkowe, usuwają bowiem z organizmu zbędne toksyny. Surowe jagody przeciwdziałają zaparciom, dżemy, soki i konfitury z tych owoców leczą biegunki. Zawierają także wiele witamin, m.in. A, C, PP oraz z grupy B, a także cenne pierwiastki, w tym selen i cynk. Pomagają również przy chronicznych zapaleniach pęcherza.
Agresty poprawiają trawienie, działają przeciwzapalnie i wspierają system odpornościowy.
Jabłka to owoce, które warto jeść jak najczęściej. Według powiedzenia Anglików, wystarczy jedno dziennie, by lekarze trzymali się z daleka (one apple a day keeps doctor away). Te owoce są doskonałą kuracją przeciwnowotworową, oczyszczają organizm z toksyn i niebezpiecznego cholesterolu. Mają również znaczenie dla wyglądu, świetnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Warto więc uzupełnić dietę w te smaczne i zdrowe owoce. Należy pamiętać jednak o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim, nie zapominajmy o dokładnym myciu owoców, ale również o tym, by te, które się da, jeść ze skórką, gdyż w niej znajduje się najwięcej dobroczynnych składników. Jeśli chcemy, by na dłużej zachowały świeżość, można je zamrażać, w ten sposób stracą najmniej cennych właściwości. Smacznego!
Oczywiście, powinniśmy jeść jak najwięcej zdrowych produktów i korzystając z lata, delektować się świeżymi czereśniami, arbuzami, malinami czy porzeczkami. Lepiej więc zrezygnować z ciastka czy hot doga na rzecz porządnej porcji zdrowych owoców.
Godne polecenia są czereśnie, które, niestety, są sezonowymi owocami i mamy okazję do skosztowania ich świeżych zaledwie przez dwa miesiące w roku. Mają właściwości oczyszczające, są doskonałe dla „sercowców”, ale pomogą także przy zapaleniach dróg moczowych, pęcherza moczowego czy też nerek. Świetnie wpływają na cerę, dodają energii, a przy tym są niskokaloryczne! Wbrew niektórym opiniom, czereśnie mają zaledwie ok. 40 kcal w 100 gramach. Opóźniają także procesy starzenia, są świetnym produktem dla wszystkich dbających o piękny wygląd. Pamiętajmy jednak by nie popijać ich wodą i nie jeść ich bezpośrednio przed cięższym posiłkiem. Może to wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Najlepiej spożywać je na ok. godzinę przed zjedzeniem dania głównego.
Maliny natomiast są doskonałe na przeziębienia i grypy. Świetnie wpływają na układ odpornościowy, dlatego warto dawać je także dzieciom. Kobiety planujące ciążę również nie powinny ich unikać, te owoce mają bowiem w sobie cenny dla nich składnik – kwas foliowy.
Godne polecenia są również porzeczki, a w szczególności czarne. Zawierają bardzo dużo witaminy C, mają również działanie przeciwzapalne, są idealne na wszelkie problemy żołądkowe. Czerwone za to delikatnie przeczyszczają, a także pobudzają apetyt, a co ważniejsze, zapobiegają nowotworom.
Śliwki zapobiegają chorobom serca i miażdżycy. Suszone mają właściwości przeczyszczające, ale warto pamiętać, że są również bardzo kaloryczne. Te owoce wpływają doskonale na cerę, pomagają zachować jej świeży wygląd.
Gruszki natomiast zawierają potas, błonnik, żelazo i witaminę C, obniżają także ciśnienie krwi, mają też działanie moczopędne. Nie wolno zapominać, że te owoce są ciężkostrawne i nie poleca się ich osobom mającym problemy żołądkowe.
Jagody zapobiegają problemom z oczami, są również doskonałym lekarstwem na problemy żołądkowe, usuwają bowiem z organizmu zbędne toksyny. Surowe jagody przeciwdziałają zaparciom, dżemy, soki i konfitury z tych owoców leczą biegunki. Zawierają także wiele witamin, m.in. A, C, PP oraz z grupy B, a także cenne pierwiastki, w tym selen i cynk. Pomagają również przy chronicznych zapaleniach pęcherza.
Agresty poprawiają trawienie, działają przeciwzapalnie i wspierają system odpornościowy.
Jabłka to owoce, które warto jeść jak najczęściej. Według powiedzenia Anglików, wystarczy jedno dziennie, by lekarze trzymali się z daleka (one apple a day keeps doctor away). Te owoce są doskonałą kuracją przeciwnowotworową, oczyszczają organizm z toksyn i niebezpiecznego cholesterolu. Mają również znaczenie dla wyglądu, świetnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Warto więc uzupełnić dietę w te smaczne i zdrowe owoce. Należy pamiętać jednak o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim, nie zapominajmy o dokładnym myciu owoców, ale również o tym, by te, które się da, jeść ze skórką, gdyż w niej znajduje się najwięcej dobroczynnych składników. Jeśli chcemy, by na dłużej zachowały świeżość, można je zamrażać, w ten sposób stracą najmniej cennych właściwości. Smacznego!