UWAGA!

Owoce lata…

 Elbląg, Jabłko ma tylko 60 kcal
Jabłko ma tylko 60 kcal (fot. Anna Dembińska).

Lato i początek jesieni to świetny czas na odżywienie swojego organizmu i zaopatrzenie go w sporą dawkę witamin. Mamy ogromny wybór owoców, co warto wykorzystać, póki jest okazja!

Owoce są uważane za nie tylko zdrowe, ale i niskokaloryczne. Z tym pierwszym trudno się nie zgodzić, jednak drugie twierdzenie w przypadku niektórych owoców jest nieprawdziwe. Jeden banan ma ok. 150 kcal, ale jabłko tylko 60, za to 100 gram winogron zawiera ok. 70 kalorii, a na takiej porcji zazwyczaj się nie kończy. To jednak naturalnie nie znaczy, że mamy przestać jeść owoce! Warto jednak pamiętać, że one też mają kalorie, zawierają cukry i dlatego nie można jeść ich bez ograniczeń, jeśli chce się zrzucić parę zbędnych kilogramów.
       Oczywiście, powinniśmy jeść jak najwięcej zdrowych produktów i korzystając z lata, delektować się świeżymi czereśniami, arbuzami, malinami czy porzeczkami. Lepiej więc zrezygnować z ciastka czy hot doga na rzecz porządnej porcji zdrowych owoców.
       Godne polecenia są czereśnie, które, niestety, są sezonowymi owocami i mamy okazję do skosztowania ich świeżych zaledwie przez dwa miesiące w roku. Mają właściwości oczyszczające, są doskonałe dla „sercowców”, ale pomogą także przy zapaleniach dróg moczowych, pęcherza moczowego czy też nerek. Świetnie wpływają na cerę, dodają energii, a przy tym są niskokaloryczne! Wbrew niektórym opiniom, czereśnie mają zaledwie ok. 40 kcal w 100 gramach. Opóźniają także procesy starzenia, są świetnym produktem dla wszystkich dbających o piękny wygląd. Pamiętajmy jednak by nie popijać ich wodą i nie jeść ich bezpośrednio przed cięższym posiłkiem. Może to wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Najlepiej spożywać je na ok. godzinę przed zjedzeniem dania głównego.
       Maliny natomiast są doskonałe na przeziębienia i grypy. Świetnie wpływają na układ odpornościowy, dlatego warto dawać je także dzieciom. Kobiety planujące ciążę również nie powinny ich unikać, te owoce mają bowiem w sobie cenny dla nich składnik – kwas foliowy.
       Godne polecenia są również porzeczki, a w szczególności czarne. Zawierają bardzo dużo witaminy C, mają również działanie przeciwzapalne, są idealne na wszelkie problemy żołądkowe. Czerwone za to delikatnie przeczyszczają, a także pobudzają apetyt, a co ważniejsze, zapobiegają nowotworom.
       Śliwki zapobiegają chorobom serca i miażdżycy. Suszone mają właściwości przeczyszczające, ale warto pamiętać, że są również bardzo kaloryczne. Te owoce wpływają doskonale na cerę, pomagają zachować jej świeży wygląd.
       Gruszki natomiast zawierają potas, błonnik, żelazo i witaminę C, obniżają także ciśnienie krwi, mają też działanie moczopędne. Nie wolno zapominać, że te owoce są ciężkostrawne i nie poleca się ich osobom mającym problemy żołądkowe.
       Jagody zapobiegają problemom z oczami, są również doskonałym lekarstwem na problemy żołądkowe, usuwają bowiem z organizmu zbędne toksyny. Surowe jagody przeciwdziałają zaparciom, dżemy, soki i konfitury z tych owoców leczą biegunki. Zawierają także wiele witamin, m.in. A, C, PP oraz z grupy B, a także cenne pierwiastki, w tym selen i cynk. Pomagają również przy chronicznych zapaleniach pęcherza.
       Agresty poprawiają trawienie, działają przeciwzapalnie i wspierają system odpornościowy.
       Jabłka to owoce, które warto jeść jak najczęściej. Według powiedzenia Anglików, wystarczy jedno dziennie, by lekarze trzymali się z daleka (one apple a day keeps doctor away). Te owoce są doskonałą kuracją przeciwnowotworową, oczyszczają organizm z toksyn i niebezpiecznego cholesterolu. Mają również znaczenie dla wyglądu, świetnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
       Warto więc uzupełnić dietę w te smaczne i zdrowe owoce. Należy pamiętać jednak o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim, nie zapominajmy o dokładnym myciu owoców, ale również o tym, by te, które się da, jeść ze skórką, gdyż w niej znajduje się najwięcej dobroczynnych składników. Jeśli chcemy, by na dłużej zachowały świeżość, można je zamrażać, w ten sposób stracą najmniej cennych właściwości. Smacznego!
      
      

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama