
Zaczął się sezon miodowy. Wielu mieszkańców Elbląga podczas targów niedawnych w Karczowiskach zaopatrzyło się w ten produkowany przez pszczoły, cudowny eliksir zdrowia i urody. Sam smakuje wybornie, ale można też z niego zrobić wiele innych smakołyków.
Miód wzmacnia serce, leczy wrzody żołądka, obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe, leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych, jest dobry na przeziębienia i kłopoty z gardłem, koi nerwy, a dzięki glukozie, która jest paliwem dla szarych komórek pobudza do pracy mózg. Zawiera silnie bakteriobójczą substancję zwaną inhibiną, której nie znosi między innymi groźny gronkowiec złocisty. Dodaje też sił, gdyż zawarta w nim acetylocholina i potas wzmacniają wydolność mięśnia sercowego. Miodowe lekarstwa i środki wzmacniające są niezastąpione w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy przewlekłych chorobach, stanach wyczerpania, niedoborze związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Polecane są przede wszystkim dzieciom i osobom starszym, gdyż są w stanie szybko wzmocnić siły odpornościowe ich organizmu oraz wzmóc apetyt.
Gdy męczy nas bezsenność trochę rozpuszczonego w wodzie miodu lub miodowy cukierek szybko przywracają sen. Zawarta w nich glukoza natychmiast regeneruje zmęczony mózg i serce, gdyż 100 gramów miodu dostarcza organizmowi ok. 320 kcal.
Do sprawdzonych i dobrych domowych receptur należą:
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym
4 polędwiczki wieprzowe opłukać pod wodą. Oprószyć solą i pieprzem. Przygotować marynatę: 3 łyżki musztardy Dijon, 3-4 łyżki miodu płynnego. Polędwiczki umieścić w misce z marynatą, obtoczyć i wstawić na 1godzinę do lodówki. Łyżkę masła i 6-8 łyżek oliwy z oliwek rozgrzać na patelni i usmażyć polędwiczki. Kiedy będą dobrze usmażone dodać pół szklanki miodu pitnego (najlepiej trójniak). Polędwiczki z patelni zdjąć na talerz a do pozostałego wywaru dodać słodką śmietankę i 1 łyżkę musztardy Dijon. Powstałym w ten sposób sosem polewać umieszczone na talerzach polędwiczki. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Ozdabiać liskami bazylii lub rozmarynu.
Miodowa pierś z kurczaka
Składniki: pierś kurczaka, 4-5 łyżek miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki ostrej musztardy, 1 czubata łyżeczka curry, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, 2 łyżki wódki, 3 ząbki czosnku, obrany ananas surowy lub pół puszki ananasów.
Przygotowanie: Pierś wyczyścić, pokroić i wrzucić do miski. Dokładnie wymieszać miód, oliwę, musztardę, curry, zioła prowansalskie, sól, pieprz i wódkę. Powstałym sosem polać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie kawałki kurczaka były dokładnie obtoczone w sosie. Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na cztery i wrzucić do miski z kurczakiem. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na około 6 godzin. Po wyjęciu z lodówki wrzucić kurczaka na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Następnie dodać sos i pokrojonego na kawałki ananasa. Całość dusić przez ok. 20 minut.
Miodowa surówka z marchewki
Składniki: 2 duże surowe marchwie, garść orzechów laskowych, posiekana kolendra, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki miodu, sok z 1/2 cytryny. Przygotowanie: Marchew zetrzeć na drobnej tarce, orzechy rozbić tłuczkiem, dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać.
Sałatka z miodowym winegretem
Składniki: ¼ szklanki octu winnego, ¼ szklanki miodu wielokwiatowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 główka sałaty lodowej lub mieszanka innych sałat, 10 pomidorków koktajlowych, ½ łyżeczki oregano, sól do smaku.
Przygotowanie: W miseczce lub dużym kubku dokładnie wymieszać miód, ocet, musztardę, oregano i sól. Sałatę porwać i wrzucić do dużej miski. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki i dodać do sałaty. Dodać sos winegret. Całość wymieszać.
Letni napój z miodu
Do 2 litrów wody dodać pół szklanki miodu lub taką ilość, aby płyn był dla nas wystarczająco słodki. Dodać do mikstury ok. 5 gramów suszonego chmielu i 1 opakowanie drożdży instant. Gdy napój postoi w ciepłym miejscu 2 doby, zlać go do butelek i zanieść do piwnicy.
Deser staropolski
Składniki: 4 winne jabłka, 2 łyżki miodu, 2 kromki suchego razowego chleba, szklanka bitej śmietany, łyżka cukru pudru, pół łyżeczki cukru waniliowego, garść rodzynek, wiórki czekolady.
Umyte i obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z miodem i cukrem waniliowym, włożyć do rondelka i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Zetrzeć chleb. Gdy jabłka przestygną, wymieszać je z połową bitej śmietany i startym chlebem, ułożyć w salaterce, lekko schłodzić. Przed podaniem udekorować pozostałą bitą śmietaną, posypać sparzonymi wrzątkiem rodzynkami i wiórkami z czekolady.
Miodowa nalewka
Składniki: 2 szklanki płynnego miodu, 2 szklanki spirytusu 96 %, 1 cały płat kory cynamonowej, 2-3 goździki
Wodę przegotowaną lub mineralną przelać do gąsiorka, dodać miód, goździki, cynamon i spirytus. Dokładnie wymieszać wstrząsając. Gąsiorek zatkać i odstawić na 2-3 tygodnie i co pewien czas nim wstrząsać. Następnie przesączyć miksturę przez gazę, wyjąć goździki i korę cynamonu, i wlać do butelek, po czym szczelnie zamknąć. Spożywać nie więcej niż jeden kieliszeczek dla kurażu.
Gdy męczy nas bezsenność trochę rozpuszczonego w wodzie miodu lub miodowy cukierek szybko przywracają sen. Zawarta w nich glukoza natychmiast regeneruje zmęczony mózg i serce, gdyż 100 gramów miodu dostarcza organizmowi ok. 320 kcal.
Do sprawdzonych i dobrych domowych receptur należą:
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowym
4 polędwiczki wieprzowe opłukać pod wodą. Oprószyć solą i pieprzem. Przygotować marynatę: 3 łyżki musztardy Dijon, 3-4 łyżki miodu płynnego. Polędwiczki umieścić w misce z marynatą, obtoczyć i wstawić na 1godzinę do lodówki. Łyżkę masła i 6-8 łyżek oliwy z oliwek rozgrzać na patelni i usmażyć polędwiczki. Kiedy będą dobrze usmażone dodać pół szklanki miodu pitnego (najlepiej trójniak). Polędwiczki z patelni zdjąć na talerz a do pozostałego wywaru dodać słodką śmietankę i 1 łyżkę musztardy Dijon. Powstałym w ten sposób sosem polewać umieszczone na talerzach polędwiczki. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Ozdabiać liskami bazylii lub rozmarynu.
Miodowa pierś z kurczaka
Składniki: pierś kurczaka, 4-5 łyżek miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki ostrej musztardy, 1 czubata łyżeczka curry, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, 2 łyżki wódki, 3 ząbki czosnku, obrany ananas surowy lub pół puszki ananasów.
Przygotowanie: Pierś wyczyścić, pokroić i wrzucić do miski. Dokładnie wymieszać miód, oliwę, musztardę, curry, zioła prowansalskie, sól, pieprz i wódkę. Powstałym sosem polać pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać tak, aby wszystkie kawałki kurczaka były dokładnie obtoczone w sosie. Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na cztery i wrzucić do miski z kurczakiem. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na około 6 godzin. Po wyjęciu z lodówki wrzucić kurczaka na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Następnie dodać sos i pokrojonego na kawałki ananasa. Całość dusić przez ok. 20 minut.
Miodowa surówka z marchewki
Składniki: 2 duże surowe marchwie, garść orzechów laskowych, posiekana kolendra, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki miodu, sok z 1/2 cytryny. Przygotowanie: Marchew zetrzeć na drobnej tarce, orzechy rozbić tłuczkiem, dodać pozostałe składniki i wszystko wymieszać.
Sałatka z miodowym winegretem
Składniki: ¼ szklanki octu winnego, ¼ szklanki miodu wielokwiatowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1 główka sałaty lodowej lub mieszanka innych sałat, 10 pomidorków koktajlowych, ½ łyżeczki oregano, sól do smaku.
Przygotowanie: W miseczce lub dużym kubku dokładnie wymieszać miód, ocet, musztardę, oregano i sól. Sałatę porwać i wrzucić do dużej miski. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki i dodać do sałaty. Dodać sos winegret. Całość wymieszać.
Letni napój z miodu
Do 2 litrów wody dodać pół szklanki miodu lub taką ilość, aby płyn był dla nas wystarczająco słodki. Dodać do mikstury ok. 5 gramów suszonego chmielu i 1 opakowanie drożdży instant. Gdy napój postoi w ciepłym miejscu 2 doby, zlać go do butelek i zanieść do piwnicy.
Deser staropolski
Składniki: 4 winne jabłka, 2 łyżki miodu, 2 kromki suchego razowego chleba, szklanka bitej śmietany, łyżka cukru pudru, pół łyżeczki cukru waniliowego, garść rodzynek, wiórki czekolady.
Umyte i obrane jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z miodem i cukrem waniliowym, włożyć do rondelka i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Zetrzeć chleb. Gdy jabłka przestygną, wymieszać je z połową bitej śmietany i startym chlebem, ułożyć w salaterce, lekko schłodzić. Przed podaniem udekorować pozostałą bitą śmietaną, posypać sparzonymi wrzątkiem rodzynkami i wiórkami z czekolady.
Miodowa nalewka
Składniki: 2 szklanki płynnego miodu, 2 szklanki spirytusu 96 %, 1 cały płat kory cynamonowej, 2-3 goździki
Wodę przegotowaną lub mineralną przelać do gąsiorka, dodać miód, goździki, cynamon i spirytus. Dokładnie wymieszać wstrząsając. Gąsiorek zatkać i odstawić na 2-3 tygodnie i co pewien czas nim wstrząsać. Następnie przesączyć miksturę przez gazę, wyjąć goździki i korę cynamonu, i wlać do butelek, po czym szczelnie zamknąć. Spożywać nie więcej niż jeden kieliszeczek dla kurażu.
mk