
Na straganach i w sklepach półki uginają się od tych czerwonych, żółtych i zielonych cudów natury. Zawierają wiele witamin i można z nich zrobić niemal wszystko. Soki, musy, ciasta, sałatki i dania obiadowe. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Przeciętne jabłko waży ok. 150 gramów i zawiera 57 kcal. Miąższ owocu zawiera błonnik, pektyny, witaminę C i A oraz potas, magnez, wapń i krzem. Bogactwo jabłek korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, serce oraz włosy i paznokcie. Do tego są smaczne i można je przygotować na wiele sposobów.
Soki robi się stosunkowo łatwo. W wersji ekspresowej wyciskamy sok przy pomocy sokowirówki, doprawiamy do smaku i pasteryzujemy.
Więcej pracy trzeba włożyć w przygotowanie innych potraw, choć istnieje też przepis na jabłka w cieście francuskim w wersji dla leniwych. A robi się to tak: kupujemy gotowe, mrożone ciasto francuskie w sklepie i po rozwałkowaniu, tniemy na kwadratowe kawałki o wielkości wystarczającej na umieszczenie w nich obranego i wydrążonego z komory nasiennej jabłka. Dla uatrakcyjnienia deseru w miejsce po nasionach wkładamy rodzynki, szczyptę pachnącego cynamonu i łyżeczkę miodu. Zamknięte w cieście jabłka wkładamy do piekarnika na 30-40 minut (temp. 180 stopni).
W podobny sposób przygotować możemy jabłka pieczone. Wystarczy umyte jabłka ułożyć na foremce, ogonkami do góry (jeśli wolimy jabłka pieczone z nadzieniem, możemy po wydrążeniu środków umieścić w nich rodzynki, cynamon wymieszany z cukrem, pół kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady, a nawet łyżeczkę koniaku) i wstawić do piekarnika. Upieczone jabłka można podawać same lub z dodatkiem bitej śmietany.
Możemy też przygotować coś bardziej skomplikowanego:
Ryż z jabłkami
Składniki: 2 torebki ryżu do gotowania w woreczkach, 3 szklanki mleka, ½ kg jabłek, sok z 1 cytryny, po garści rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej, szczypta cynamonu, soli i cukier do smaku.
Przygotowanie: Ryż ugotować na mleku dodając szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, oraz cukier i cynamon do smaku. Układać na talerzu warstwami gorący ryż i masę jabłkową, podając lekko oprószone cukrem i startym cynamonem.
Pierś kaczki z jabłkami
Składniki: 500 g piersi z kaczki, łyżka przyprawy curry, łyżka miodu, 1 marchew, 1 cebula czerwona, 3-4 łyżki soku jabłkowego, 5 łyżek białego wina, ½ opakowania śmietany 30 procent, 300 g jabłek, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Jako dodatek można podawać z ryżem lub ziemniakami.
Przygotowanie: Marchew i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pierś kaczki umyć i delikatnie ponacinać w szachownicę. Oprószyć solą i pieprzem. Oliwę rozgrzać w naczyniu żaroodpornym, obsmażyć mięso z każdej strony, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni na czas 20-25 minut. Upieczoną pierś wyjąć na półmisek a marchew i cebulę zarumienić w tłuszczu po kaczce dodając curry, sok jabłkowy, miód, wino i śmietanę. Warzywa przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać pokrojone w plastry jabłka i zagotować. Dla zagęszczenia (jeśli ktoś woli gęste sosy) można dodać 1 łyżkę zasmażki instat. Gotujemy ryż lub ziemniaki, które mają być dodatkiem do kaczki.
Mięso pokroić w spore plastry i podawać z jabłkami w sosie curry oraz ryżem (lub ziemniakami).
Sałatka z jabłkiem zielonym
Składniki: 500 g czerwonej kapusty, 2 zielone jabłka, sok z cytryny, po garści łupanych orzechów laskowych i włoskich, 100 g winogron, 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego, 3 łyżki octu jabłkowego, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować, przelać wrzątkiem, odcedzić i przełożyć do miski. Jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić ze skórką na cienkie plasterki, które następnie trzeba skropić cytryną. Winogrona (najlepiej bezpestkowe) umyć i poprzekrawać na połówki. Orzechy posiekać na desce. Wszystkie składniki dodać do kapusty i wymieszać. Sos przygotować, łącząc jogurt z octem jabłkowym, oliwą, solą i pieprzem. Ewentualnie można dodać pół łyżeczki cukru do smaku. Sałatkę polewać sosem na talerzu przed spożyciem.
Surówka w stylu retro
Składniki: ¼ dużego korzenia selera, 2 marchewki, 2 jabłka, sól i śmietanka.
Surówka zawiera wiele witamin i jest wspaniałym dodatkiem do ryby, schabowego czy duszonego kurczaka. Świetnie smakuje też sama.
Przygotowanie: Wszystkie warzywa po oczyszczeniu ścieramy na tarce o średnich oczkach, doprawiamy do smaku szczyptą soli i śmietaną (lub jogurtem ).
Soki robi się stosunkowo łatwo. W wersji ekspresowej wyciskamy sok przy pomocy sokowirówki, doprawiamy do smaku i pasteryzujemy.
Więcej pracy trzeba włożyć w przygotowanie innych potraw, choć istnieje też przepis na jabłka w cieście francuskim w wersji dla leniwych. A robi się to tak: kupujemy gotowe, mrożone ciasto francuskie w sklepie i po rozwałkowaniu, tniemy na kwadratowe kawałki o wielkości wystarczającej na umieszczenie w nich obranego i wydrążonego z komory nasiennej jabłka. Dla uatrakcyjnienia deseru w miejsce po nasionach wkładamy rodzynki, szczyptę pachnącego cynamonu i łyżeczkę miodu. Zamknięte w cieście jabłka wkładamy do piekarnika na 30-40 minut (temp. 180 stopni).
W podobny sposób przygotować możemy jabłka pieczone. Wystarczy umyte jabłka ułożyć na foremce, ogonkami do góry (jeśli wolimy jabłka pieczone z nadzieniem, możemy po wydrążeniu środków umieścić w nich rodzynki, cynamon wymieszany z cukrem, pół kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady, a nawet łyżeczkę koniaku) i wstawić do piekarnika. Upieczone jabłka można podawać same lub z dodatkiem bitej śmietany.
Możemy też przygotować coś bardziej skomplikowanego:
Ryż z jabłkami
Składniki: 2 torebki ryżu do gotowania w woreczkach, 3 szklanki mleka, ½ kg jabłek, sok z 1 cytryny, po garści rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej, szczypta cynamonu, soli i cukier do smaku.
Przygotowanie: Ryż ugotować na mleku dodając szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, oraz cukier i cynamon do smaku. Układać na talerzu warstwami gorący ryż i masę jabłkową, podając lekko oprószone cukrem i startym cynamonem.
Pierś kaczki z jabłkami
Składniki: 500 g piersi z kaczki, łyżka przyprawy curry, łyżka miodu, 1 marchew, 1 cebula czerwona, 3-4 łyżki soku jabłkowego, 5 łyżek białego wina, ½ opakowania śmietany 30 procent, 300 g jabłek, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Jako dodatek można podawać z ryżem lub ziemniakami.
Przygotowanie: Marchew i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pierś kaczki umyć i delikatnie ponacinać w szachownicę. Oprószyć solą i pieprzem. Oliwę rozgrzać w naczyniu żaroodpornym, obsmażyć mięso z każdej strony, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni na czas 20-25 minut. Upieczoną pierś wyjąć na półmisek a marchew i cebulę zarumienić w tłuszczu po kaczce dodając curry, sok jabłkowy, miód, wino i śmietanę. Warzywa przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać pokrojone w plastry jabłka i zagotować. Dla zagęszczenia (jeśli ktoś woli gęste sosy) można dodać 1 łyżkę zasmażki instat. Gotujemy ryż lub ziemniaki, które mają być dodatkiem do kaczki.
Mięso pokroić w spore plastry i podawać z jabłkami w sosie curry oraz ryżem (lub ziemniakami).
Sałatka z jabłkiem zielonym
Składniki: 500 g czerwonej kapusty, 2 zielone jabłka, sok z cytryny, po garści łupanych orzechów laskowych i włoskich, 100 g winogron, 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego, 3 łyżki octu jabłkowego, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować, przelać wrzątkiem, odcedzić i przełożyć do miski. Jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić ze skórką na cienkie plasterki, które następnie trzeba skropić cytryną. Winogrona (najlepiej bezpestkowe) umyć i poprzekrawać na połówki. Orzechy posiekać na desce. Wszystkie składniki dodać do kapusty i wymieszać. Sos przygotować, łącząc jogurt z octem jabłkowym, oliwą, solą i pieprzem. Ewentualnie można dodać pół łyżeczki cukru do smaku. Sałatkę polewać sosem na talerzu przed spożyciem.
Surówka w stylu retro
Składniki: ¼ dużego korzenia selera, 2 marchewki, 2 jabłka, sól i śmietanka.
Surówka zawiera wiele witamin i jest wspaniałym dodatkiem do ryby, schabowego czy duszonego kurczaka. Świetnie smakuje też sama.
Przygotowanie: Wszystkie warzywa po oczyszczeniu ścieramy na tarce o średnich oczkach, doprawiamy do smaku szczyptą soli i śmietaną (lub jogurtem ).
mk