UWAGA!

I Elbląskie Potyczki Kulinarne - regulamin

Regulamin konkursu
     
     1. Organizatorem I Elbląskich Potyczek Kulinarnych jest Restauracja „Pod Aniołami”, ul. Rybacka 23-24 b, 82-300 Elbląg, której właścicielem jest p. Przemysław Pastewski.
     Osobą koordynująca jest zastępca szefa kuchni Restauracji „Pod Aniołami” p. Marcin Witczak.
     
     2. I Elbląskie Potyczki Kulinarne odbędą się na Dziedzińcu Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elblągu.
     
     3. Konkurs kulinarny będzie nadzorowany przez Firmę Oerlermans oraz jury złożone z Członków Kapituły Klubu Szefów Kuchni przy współpracy z szefami kuchni wybranych restauracji. Grono to będzie czuwać nad prawidłowym przebiegiem konkursu i przestrzeganiem zasad określonych przez organizatora w regulaminie.
     
     4. Celem konkursu jest wyłonienie najlepszego dania z ryb w naszym regionie.
     
     5. Zdobywcy trzech pierwszych miejsc zostaną uhonorowani dyplomami, medalami i pucharami.
     
     6. Konkurs adresowany jest do gastronomów z regionu, w którym się odbywa.
     
     7. Kucharze uczestniczący w konkursie mogą mieć dowolny stopień hierarchii zawodowej, nie ma żadnych ograniczeń dotyczących wieku uczestników konkursu.
     
     8. W konkursie mogą brać udział kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych. Podstawowym warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest nadesłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego terminie do 1 września 2008 r. (włącznie) wraz z nazwą dania i recepturą.
     
     9. Zgłoszenia nadesłane po tym terminie mogą zostać niewzięte pod uwagę.
     
     
     
     
     Przepisy i zasady prowadzenia konkursu
     
     1. Uczestnicy będą przygotowywać konkursowe potrawy na trzech jednakowo wyposażonych stanowiskach konkursowych.
     
     2. Startujące drużyny składają się z dwóch osób (kucharz + pomocnik), może być też tylko jedna osoba.
     
     3. Sprzęt do dyspozycji podczas konkursu to grill elektryczny, stół roboczy chłodniczy, piec konwekcyjny.
     
     4. Drobny sprzęt i podstawowe produkty (np. mąka, cukier, sól...) potrzebne do wykonania potrawy oraz zastawę do podania każdy z uczestników przywozi ze sobą.
     
     5. Uczestnicy na tydzień przed konkursem (do 3 września 2008 r.) powinni wysłać do organizatora listę potrzebnych warzyw mrożonych - produkty będące w ofercie zostaną zapewnione przez sponsora.
     
     6. Każdy z uczestników musi przygotować jedno drugie danie w ilości pięciu porcji.
     
     7. Uczestnicy konkursu wydają danie do oceny.
     
     8. Startujące drużyny maja 10 minut na przygotowanie stanowiska do konkursu.
     
     9. Czas na sporządzenie i podanie potrawy to 60 minut. Po upływie tego czasu niedokończone potrawy będą oceniane w takim stanie, w jakim są.
     
     10. Potrawy muszą być wykonane po 5 porcji. Jedna porcja każdego dania pozostaje do końca konkursu jako ekspozycja, pozostałe są przeznaczone do degustacji Jury.
     
     11. Prace na stanowiskach i przygotowanie potraw będą oceniane przez Jury. Jury tworzy 10 osób (pięcioosobowe jury techniczne składające się z szefów kuchni i pięcioosobowe jury składające się z osób publicznych).
     
     Profesjonalne jury będzie oceniać:
     - smak, estetykę i aromat potraw - 0-10 p.
     - kreatywność - 0-10 p.
     - wykorzystanie technik kulinarnych - 0-10 p.
     - technikę pracy i porządek na stanowisku - 0-10 p.
     
     12. Jury przyzna nagrodę kucharzowi, który uzyska najwyższą liczbę punktów. Każdy uczestnik konkursu otrzyma dyplom uczestnictwa.
     
     
     
     *Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do publikacji danych osobowych uczestników konkursu, nazw i innych danych obiektów, przepisów i receptur konkursowych potraw oraz wykorzystanie zdjęć wykonanych podczas konkursu, w tym zdjęć osób i potraw.
     **Organizator zastrzega sobie prawo odwołania konkursu bez podania przyczyn.

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • JASNOŚĆ Szkoda że w konkursie nie mogą brać osoby nie związane z gastronomią mam świetny przepis na pstrąga na"słodko" bym sie pochwalił. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    JASNOŚĆ(2008-08-30)
Reklama