60 tysięcy puszek na godzinę – to wydajność nowoczesnej linii produkcyjnej, która została właśnie otwarta w elbląskim browarze Grupy Żywiec.
- W ostatnich latach w Browarze Elbląg zrealizowaliśmy szereg inwestycji, które wpisują się w działania Grupy Żywiec zmierzające do zwiększenia efektywności energetycznej przedsiębiorstwa oraz korzystania z zasobów odnawialnych. Dzięki największej inwestycji Grupy Żywiec w tym roku, możemy kontynuować tradycję warzenia piwa przy użyciu najnowszych technologii, zwiększając przy tym naszą elastyczność w odpowiadaniu na potrzeby rynku – mówi Mariusz Bitniok, dyrektor browaru, cytowany przez portal dlahandlu.pl
Browar w Elblągu warzy 12 różnych marek piwa, uruchomiona właśnie nowa linia produkcyjna pozwoli na produkcję nawet 60 tysięcy puszek na godzinę od pojemności 330 ml do 550 ml, oraz foliowanych w cztero, sześcio-, ośmio- i 12-paki.
Jak zaznacza Grupa Żywiec, zastosowanie najnowszych rozwiązań technologicznych pozwoli na zwiększenie efektywności produkcji oraz znaczną redukcję zużycia ciepła, wody, energii elektrycznej, obniżając ślad węglowy zakładu. - W porównaniu do poprzedniej linii oszczędność zużycia ciepła w przeliczeniu wyniesie 130 ton węgla – informuje Grupa Żywiec.