Pracownicy Delegatury Inspekcji Handlowej w Elblągu przeprowadzili kontrolę jakości i oznakowania produktów żywnościowych oferowanych do sprzedaży w dwóch sklepach wielkopowierzchniowych. Sprawdzali głównie towary markowe danych sklepów lub wyprodukowane dla tych sieci.
Kontrolerzy nie zakwestionowali żadnego z towarów badanych pod względem przestrzegania dat minimalnej trwałości i terminów przydatności do spożycia. Warunki przechowywania artykułów żywnościowych były zgodne z zaleceniami producentów.
Do badań laboratoryjnych pobrano próbki z 11 rodzajów wyrobów z kategorii produktów oferowanych pod „własną marką” w tym: miodów pszczelich, przetworów owocowych, warzywnych, wędlin, artykułów mleczarskich. Tu również inspektorzy nie dopatrzyli się nieprawidłowości.
Natomiast zakwestionowali dwa rodzaje serów dojrzewających zbadanych poza „własną marką” ze względu na wady organoleptyczne (niewłaściwe oczkowanie i smak nieczysty) oraz z uwagi na wyższą zawartość wody, niższą zawartość białka od deklarowanej na opakowaniu.
Do producentów skierowane zostały wystąpienia pokontrolne z wnioskami o podjęcie działań eliminujących stwierdzone nieprawidłowości. O niewłaściwej jakości produktów poinformowane zostały właściwe miejscowo Inspektoraty Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych.
Do badań laboratoryjnych pobrano próbki z 11 rodzajów wyrobów z kategorii produktów oferowanych pod „własną marką” w tym: miodów pszczelich, przetworów owocowych, warzywnych, wędlin, artykułów mleczarskich. Tu również inspektorzy nie dopatrzyli się nieprawidłowości.
Natomiast zakwestionowali dwa rodzaje serów dojrzewających zbadanych poza „własną marką” ze względu na wady organoleptyczne (niewłaściwe oczkowanie i smak nieczysty) oraz z uwagi na wyższą zawartość wody, niższą zawartość białka od deklarowanej na opakowaniu.
Do producentów skierowane zostały wystąpienia pokontrolne z wnioskami o podjęcie działań eliminujących stwierdzone nieprawidłowości. O niewłaściwej jakości produktów poinformowane zostały właściwe miejscowo Inspektoraty Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych.
oprac. A