UWAGA!

Kombajny w szuwarach

Trzcinowe żniwa trwają nad Zalewem Wiślanym. Zbiory potrwają do połowy marca i zapowiadają się dobrze. Są jednak trudniejsze z powodu ciepłej zimy.

- Specjalne kombajny, które tną trzcinę, są w stanie poruszać się po bagnach nawet, gdy nie ma lodu, ale praca sześćdziesięciu pracowników jest utrudniona i idzie wolniej - mówi technolog leśnictwa Ryszard Zagalski, przedsiębiorca zajmujący się wycinką trzciny.
     Dachy z trzciny są ekologiczne, świetnie chronią budynki przed utratą ciepła, są też trwałe. Strzecha wytrzyma 50-70 lat.
     - Wycinka trzciny poprawia natlenienie płytkich wód Zalewu Wiślanego - zauważa Ryszard Zagalski. - Proces butwienia roślin, które wpadną do wody, zabiera mnóstwo tlenu, a to mocno oddziałuje na rozrodczość ryb.
     Przez lata większość trzciny przedsiębiorca wysyłał na eksport, teraz coraz chętniej kupują ją Polacy.
     
SZ

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama